Ratkaisut lehden 1/2020 pulmiin

Mistäs tiesit?

1.    Porissa

2.    Ruotsalainen

3.    Alkujuoma

4.    Suomen Käsipalloliitto

5.    Tampereelle

6.    Puoli seitsemän

7.    Tom Jones

8.    Kaiho Nieminen

9.   Josif Stalinia

10.  Tarharyhmässä

10+  Kauttualla ja Lieksassa

Pakko tietää

1. Metsänhoitaja Eero Puranen työskenteli Hallman-yhtiöiden palveluksessa Pohjois-Savossa 1900-luvun alkupuoliskolla. Yksi hänen työtehtävistään oli ostaa puuta ja metsätiloja huutokaupoissa. Mitä hänelle tapahtui kerran Aulangon jokavuotisessa puuhuutokaupassa Hämeenlinnassa?

a) Hän sekoitti ruotsinkieliset luvut 13 ja 30 ja maksoi reipasta ylihintaa.

b) Hän osti erehdyksessä meijerin ja lossin.

c) Hän osti ja myi saman metsälön kolme kertaa, aina voitolla.

d) Hänen työnantajansa alkoi konjakkilasi kädessä huutaa kilpaa samaa metsälöä.

Oikea vastaus: d) Hänen työnantajansa alkoi konjakkilasi kädessä huutaa kilpaa samaa metsälöä. Työnantaja oli kauppaneuvos Lauri Hallman (1883-1963). Tilanne huutokaupassa oli ollut se, että pääasiassa palkolliset huusivat metsiä huutokauppasalissa, kun taas Hallman ja muut herrat istuivat kabinetissa.

Hallman oli kuitenkin tullut Purasen huomaamatta konjakkilasi kädessään – ja ehkä sikari sauhuten – kabinetista huutokauppasaliin ja alkoi korottaa Purasen huutoa. Pian he huusivat kilpaa muun huutokauppaväen suureksi huvitukseksi.

Ostoksesta tuli kallis, mikä tietysti harmitti Hallmania. Yöllä hotellihuoneessa hän marmatti Puraselle, ettei seuraavana päivänä ”hurjita huutokaupassa”. Miehet nukkuivat samassa huoneessa, sillä Hallman oli nuuka joissakin pikkuasioissa, vaikka saattoi ostaa metsätiloja näkemättä ja niitä jälkeenpäin muistamatta.

 

2. Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi (1834-1872) julkaisi 58-sivuisen Kanervala-runoteoksen omalla kustannuksellaan vuonna 1866. Hän otti siitä arviolta 500 kappaleen painoksen, mutta sai niistä myytyä vain muutaman. Mitä tapahtui painoksen viimeisille myymättömille kappaleille?

a) Ne käytettiin käärepaperina.

b) Ne poltettiin paperosseina.

c) Niiden papereilla vuorattiin talvitakkeja.

d) Ne silputtiin, kastettiin rasvaan ja syötettiin sioille.

Oikea vastaus: a) Ne käytettiin käärepaperina. Kun Kanervala ilmestyi, Suomessa alkoivat suuret nälkävuodet 1866-1868. Teos meni huonosti kaupaksi ja Kivi joutui entistä pahempaan rahapulaan. Noin vuonna 1870 hän myi tai panttasi lähes koko painoksen hämeenlinnalaiselle sekatavarakauppiaalle M. Klepoffille, joka myi teosta 10 tai 15 pennillä maalaisille ja käytti loput käärepaperina kaupassaan.

Kanervala oli Kiven ainoa runokokoelma. Hän oli itse myynyt sitä yhdellä markalla tilaajille ja muille 1,20 markalla.

Kanervalassa on 15 runoa. Sen tunnetuimpia runoja ovat mm. Keinu, Ikävyys ja etenkin Metsämiehen laulu. Teosta voi lukea myös netissä. Elias Lönnrot lahjoitti teoksen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle 1880-luvun puolivälissä.