Ratkaisut lehden 10/2021 pulmiin

Mistäs tiesit?

10 kysymystä vastaukset:

1.    Venäjän Pietarissa

2.    Biljardikeppi

3.    Liettuan pääkaupunki

4.    Ilmanpaineella

5.    Laituri

6.    Vatikaanivaltio (44 ha)

7.    486 metriä

8.    Kotkassa

9.    Valkoinen ja punainen

10.  Arttu Viskarin

Pakko tietää

1.  c) Poliisi tarjoutui ajamaan Nurmen kotiin, vaikka Nurmi kiroili ahkerasti. Kyydissä olleen liikekumppanin Allan Mannerhovin mukaan poliisi kysyi ”Mutta ei kai herra Nurmi vain ole maistissa”, mihin Nurmi vastasi ”No en perkele ole!”. Poliisi jatkoi sanomalla ”Jos herra Nurmi nyt kuitenkin menisi takapenkille, minä voin ajaa teidät molemmat kotiin”, mihin Nurmi totesi ”Ja en perkele mene!”. Vuoropuhelusta kerrotaan Antero Raevuoren kirjassa ”Paavo Nurmi, Juoksijoiden kuningas”.

2. b) Tee aviorikos. Englanniksi tämä kirjoitettiin tuolloin Thou shalt commit adultery (You shall commit adultery). Useimmat kirjan kopiot saatiin kerättyä takaisin, mutta kirjaa on yhä olemassa yksitoista kappaletta.

Yksi niistä on nähtävillä Raamattumuseossa Bransonin kaupungissa Missourin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Väärin kirjoitettu kohta on Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvun 20 jae 14. Syntisen Raamatun julkaisivat herrat Robert Barker ja Martin Lucas. He saivat 300 puntaa sakkoja ja menettivät kirjapainolupansa.