Sulkemisuhka Amcorille

Kuorimo

Joustopakkauksia valmistavien tehtaiden sulkeminen Kauttualta ja Lieksasta vähentäisi yhteensä 193 työpaikkaa.

KAUTTUAN tehtaan tulevaisuus keikahti uuteen asentoon, kun Amcor Flexibles Finland ilmoitti aloittavansa yt-menettelyn tehtaan lopettamisesta. Lopetusuhka laskeutui samalla kertaa myös Amcorin Lieksan tehtaan ylle.

– Olihan se semmoinen uutinen, ettei olisi odottanut ihan yhtäkkiä tapahtuvan. Mutta maailmassa on kaikki mahdollista, pohtii Kauttuan tehtaan varapääluottamusmies ja pituusleikkurinhoitaja Harri Nurminen.

– Tiukkoja paikkoja tehtaalla on nähty aiemminkin, mutta tätä en osannut kuvitella. Ennenkin on selvitty.

 Ensimmäinen yt-kokous pidettiin Jyväskylässä 10. lokakuuta. Se, miten Kauttualla ja Lieksassa käy, nähdään marraskuun loppupuolella, kun yt-neuvottelujen kuuden viikon aika täyttyy.

Alkaneet yt-neuvottelut eivät koske Amcorin Valkeakosken tehdasta.

YHTIÖN mukaan sulkemissuunnitelman syynä on molempien tehtaiden pitkään jatkunut taloudellinen kannattamattomuus. Tehtailla on jo jonkin aikaa etsitty vaihtoehtoisia ratkaisuja tilanteeseen.

Silti yt-esityksen sisältö yllätti työntekijät. Työt uhkaavat loppua kahdella tehtaalla yhteensä lähes 100 paperiliittolaiselta. Kaikkiaan henkilöstöä on lähes 200.

– Odotin jotain isoa, mutta en näin isoa, sanoo Kauttuan Amcorin paperityöntekijöiden pääluottamusmies Jarkko Lindroos.

Lindroos on tilanteesta varsin huolissaan, sillä yt-neuvotteluissa harvoin saadaan kelkka käännettyä.

– Vaikka sulkemisesta neuvotellaan, teemme kuitenkin esityksiä vaihtoehdoista, miten saataisiin nostettua tehtaiden kannattavuutta, kertoo Lindroos.

KESÄKUUSSA Amcor julkisti ostaneensa Valkeakoskelta pakkaustehdas Bemisin. Kaupan jälkeen yritys välitti työpaikan seinillä viestiä ”Upea tulevaisuus yhdessä”.

– Luultiin, että se tarkoitti meillekin jonkinlaista jatkuvuutta tai korkeintaan toimintojen yhdistämistä, Lindroos pohtii.

Tehtaassa on tuotantotiloja viiden hehtaarin verran. Tiloissa vuokralla toiminut AR Carton lopetti viime vuonna toimintansa, mikä Nurmisen mielestä saattoi osaltaan vaikuttaa tähän hetkeen.

– AR Carton oli hyvä iso vuokralainen

TYÖPAIKKOJA vähenee Kauttualta 53:lta ja Lieksassa 45:ltä paperiliittolaiselta, jos molemmat tehtaat päätetään sulkea. Tehtailla valmistetaan elintarvikemate­riaaleja ja joustopakkauksia elintarviketeollisuuteen.

Kauttualla tehdas on ollut osa pitkää paperinjalostuksen perinnettä. Tehtaan portilla nimiä on ennen Amcoria ollut useita: Euran Paperi, Ahlström Eurapak ja Åkerlund & Rausing. Työssäkävijöitä alueella on ollut enimmillään 2000.

Pääluottamusmies Jarkko Lindroosilla on työuraa 23 vuotta ja Harri Nurmisella yli 43 vuotta tässä samassa tehtaassa.

– Aloitin Euran Paperissa vuonna 1976. Silloin meitä oli yhteensä tuhat työntekijää. Sen jälkeen yritykset ovat vaihtuneet ja toimintoja myyty tällä suunnalla muihin yrityksiin,Nurminen kuvailee.

 Samalla tehdasalueella on toimittu jo yli 80 vuotta. Tämä kaari on nyt katkeamassa.

LIEKSASSA Amcor on teollisena työnantajana paikkakunnan isoimpia. Lieksan tehtaan työntekijöiden edustajat olivat yt-menettelyn suhteen vaitonaisia, eivätkä halunneet tässä vaiheessa kertoa tuntemuksiaan ja kommentoida tilannetta.

Työnantaja on varautunut tukemaan henkilöstöä esimerkiksi parantamalla terveyspalveluiden saatavuutta: psykologille voi halutessaan hakeutua keskustelemaan ilman lähetettä.

Amcor Flexibles Finland Oy on osa australialaista Amcor-konsernia, jolla on Euroopassa useita kymmeniä tehtaita.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela
Kuva: Harri Nurminen

Lisää artikkeleita:

Kuorimo
Vapaa-aika
Kansijuttu
Laadusta tinkimättä
Potretti
Takaisin etusivulle Lue lisää ajankohtaisia uutisia