Seuraa paineita

Kuorimo

Korkea verenpaine ei tavallisesti oireile mitenkään. Siksi verenpainetta pitää seurata säännöllisesti jo nelikymppisestä.

Jukka Voutilainen, 59, kiertää tottuneesti mansetin käsivarren ympärille ja painaa nappia. 15 vuotta korkeaa verenpainetta sairastanut Varkauden Stora Enson työsuojeluvaltuutettu mittaa paineensa säännöllisesti.

– Verenpaineen nousu ajoittui sellaiseen ajanjaksoon, kun tehtaalla alkoivat isot myllerrykset, ja stressi oli kova. Pahimmillaan yläpaineeni on huidellut 150 – 170 välillä. Nykyään arvoni ovat kunnossa. Lukemat ovat 125 – 130/70 – 75.

Voutilainen hoitaa korkeaa verenpainetta lääkkeillä ja elintavoilla.

KOHONNUT VERENPAINE rasittaa valtimoita ja sydäntä. Pahimmillaan siitä voi seurata sydäninfarkti tai aivohalvaus. Nuori ikäkään ei suojaa – sydän- tai aivoinfarktiin voi sairastua jo alle 50-vuotiaana.

Korkea verenpaine ei oireile mitenkään, ellei paine ole huomattavan korkea. Hitaasti, vuosien kuluessa noussut verenpaine on erityisen salakavala.

– Keski-iästä lähtien verenpainetta pitäisi seurata säännöllisesti. Iän myötä verenpaine usein kohoaa, koska verisuonet menettävät kimmoisuuttaan. Jos on lisäksi muita sydän- ja verisuonisairauksille altistavia riskitekijöitä, kuten ylipainoa, korkea kolesteroli tai diabetes, tai jos tupakoi tai käyttää runsaasti alkoholia, verenpainetta on seurattava erityisen tarkasti, korostaa kardiologian ylilääkäri Pasi Lehto Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalasta.

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85. Kun lukemat ovat 140/90 tai enemmän, on verenpaine koholla.

ELINTAPAMUUTOKSILLA saa jo paljon aikaan. Muutaman kilon painonpudotus laskee verenpainetta 3 – 6 yksikköä. Jos vähentää suolaa vajaalla teelusikallisella päivässä, verenpaine laskee 4 – 6 yksikköä. Kyse ei ole kuitenkaan vain suolasta, vaan ruokavaliosta kokonaisuudessaan. Siis vähemmän lihaa, rasvaa ja herkkuja, enemmän kalaa, kuituja ja kasviksia.

Jos verenpaine pysyy kohonneena elintapamuutoksista huolimatta, on aloitettava myös lääkitys. Valitettavasti vain noin puolet korkeaa verenpainetta sairastavista hoitaa itseään niin kuin pitäisi.

– Pysyvien elintapamuutosten tekeminen on monelle vaikeaa, Lehto huomauttaa.

Teksti: Tiina Suomalainen
Kuva: Akseli Muraja

Lisätietoja:

Tee verenpaineen riskitesti sivulla korvaamatonkovalevy.fi.