Hoitopolut olisi syytä saada selkeämmiksi. Työterveyshuollon ja sairaalan yhteistyö voi sujuvoittaa töihin paluuta leikkauksen jälkeen.

Kuorimo

 

Kun inkeroislaisen Vesa Höltän lonkka leikattiin runsas vuosi sitten, hän sai kolmen kuukauden sairausloman, jota jatkettiin vielä kuukaudella. Kolmikantaneuvottelun jälkeen hän palasi suoraan täyteen työaikaan Stora Enson Inkeroisten tehtaan arkkileikkurille.

Hölttä halusi itse palata töihin täysiaikaisesti, sillä hän koki olevansa kunnossa.

– Pian huomasin, että työ osoittautui fyysisesti turhan rankaksi, sillä teemme 12-tuntista ja työhön kuuluu paljon portaiden kävelyä ylös ja alas. Olisi ollut viisaampaa aloittaa lyhyemmällä työajalla.

Hölttä kuitenkin jatkoi täyttä työvuoroa, koska oli niin luvannut.

Voi olla, että Höltän töihin paluu olisi sujunut enemmän työhyvinvointia tukien, jos erikoissairaanhoito ja työterveyshuolto tekisivät tiiviimpää yhteistyötä.

Sote-uudistuksessa työterveyshuolto jätettiin ulkopuolelle. SAK:n asiantuntija­lääkäri Riitta Työläjärvi korostaa, että työterveyshuollon ei silti tarvitse jäädä omaksi erilliseksi saarekkeekseen, vaan sitä voidaan ja sitä kannattaa kehittää yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.

– Työterveyshuolto kannattaa liittää tiiviimmin osaksi hoitopolkuja. Tällöin esimerkiksi erikoissairaanhoidossa saadun hoidon jälkeen voitaisiin arvioida potilaan toipumista ja sairausloman pituutta myös työhön liittyvien tekijöiden näkökulmasta.

Työläjärvi toivoo myös asennemuutosta. Sairaaloissa ei hänen mukaansa välttämättä aina tiedosteta työterveys­huollon olemassaoloa. Kaivattaisiin hieman herättelyä ja ravistelua.

TYÖOTE-malli on keino lisätä työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon lääkäreiden yhteistyötä. Malli on nyt käytössä noin puolessa hyvinvointialueista vähintään yhdessä potilasryhmässä.

Mallissa erikoissairaanhoidossa ei kirjoiteta automaattisesti pitkää sairauslomaa, ja potilaan työkykyasiat ohjataan työterveyshuoltoon. Työterveyshuollossa arvioidaan sopivan mittainen sairauspoissaolo ja lisäksi suunnitellaan, millaista kuntoutusta tai työn muokkaus­ta tarvitaan, jotta työhön paluu sujuisi hyvin.

Tavoitteena on, että syksyyn mennessä TYÖOTE-malli olisi käytössä kaikilla hyvinvointialueilla vähintään yhdessä potilasryhmässä.

Höltällä on tulevaisuudessa edessään myös uusi selkäleikkaus, sillä vuonna 2008 leikattu selkä on alkanut kipuilla. Ehkä siihen mennessä yhteistyö työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon välillä rullaa jo sujuvasti.

Teksti:Tiina Suomalainen, kuva: Johannes Wiehn