Terveystarkastuksia verkossa

Kuorimo

Digitaalisessa terveyskyselyssä algoritmi seuloo riskiryhmiin kuuluvia. Mutta riittääkö se?

Monet työterveyshuollot ovat luopuneet perinteisistä ikäkausitarkastuksista. Tilalle on tullut verkossa tehtävä terveyskysely, jonka tulokset ohjaavat työntekijän tarvittaessa työterveyshoitajan luo.

Mutta voiko verkossa tehtävä terveyskysely korvata vastaanoton, laboratoriokokeet ja löytää esimeriksi kansantautien riskiryhmiin kuuluvat? Tätä ihmettelevät muun muassa työsuojeluvaltuutetut Reima Halme Kemin Metsä Groupista ja Matti Tikkala Oulun Stora Ensosta.
– Suomalainen mies laittaa ruksit sellaiseen kohtaan, että ei häntä mikään vaivaa. Sitä ollaan kunnossa, kunnes ollaan kuolleita. Kyllä perustestit olisi tehtävä säännöllisin väliajoin, Halme korostaa.
Työterveyden ylilääkäri Unto Palonen Terveystalosta ja johtava työterveyslääkäri Mervi Viljamaa Pihlajalinnasta vakuuttavat, että syytä huoleen ei ole. 
– Algoritmeihin perustuvat digitaaliset terveyskyselyt seulovat perinteistä vastaanottokäyntiä tehokkaammin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, tule-vaivoja tai työssäjaksamista.

Sitä ollaan kunnossa, kunnes ollaan kuolleita.

 

 

 

 

Viljamaa huomauttaa, että ikäkausitarkastukset vievät liikaa resursseja hyötyihinsä nähden. Palosen mukaan ihmiset myös vastaavat rehellisemmin terveyskyselyyn kuin kasvokkain vastaanotolla.
– Esimerkiksi elintapojen, kuten alkoholinkäytön, suhteen, on helpompi olla avoin, kun saa täyttää kyselyä omassa rauhassa.
Digitaaliset terveyskyselyt muodostavat vastaajalle riskiprofiilin. Vihreä on ok, mutta keltainen ja punainen kertovat, että riski on kohonnut ja tarvitaan jatkotoimia.
Yrityksen kanssa tehdystä työterveyshuollon sopimuksesta riippuen pakettiin voi kuulua valojen väristä riippumatta työterveyshoitajan soitto tai laboratoriokokeita.

Halme tietää teollisuudessa olevan toisenlaistakin käytäntöä.
– On yrityksiä, jotka maksavat palvelusta, jossa henkilön kohtaaminen kasvotusten koetaan tehokkaammaksi tavaksi selvittää ihmisten tilanne. Olenkin sanonut työntekijöille, että laittakaa ne ruksit sellaiseen kohtaan, että pääsette testeihin. Aika hyvin porukkaa onkin pyydetty vastaanotolle.

 

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Nina Susi