Perinteisillä miesvaltaisilla aloilla uuvutaan ja tylsistytään, kertoo työhyvinvointitesti. Veikko Nikkisen mielestä ensin pitää saada perusasiat kuntoon.
Kuorimo
Perinteisillä miesvaltaisilla aloilla esiintyy runsaasti työuupumusoireilua. Myös työssä tylsistyminen on muita aloja yleisempää niin sanotussa suorittavassa työssä. Muun muassa tällaisia tuloksia on saatu Työterveyslaitoksen Miten voit? -itsearviotestistä.
Toissa kesänä lanseerattu testi arvioi vastaajan työhyvinvointia kuudella ulottuvuudella: työtyytyväisyys, työn imu, työuupumusoireilu, työssä tylsistyminen, työriippuvuus ja työkyvyn taso.
Testi antaa palautetta omasta hyvinvoinnista ja vinkkejä mielenterveyden vahvistamiseen. Ajatuksena on, että kun tiedostaa missä mennään, voi tehdä muutoksia tilanteen kohentamiseksi.
Suurin syy on se, että ilmapiiri töissä on kevään jälkeen mennyt tosi huonoksi.
Testiin on vastannut jo lähes 80 000 ihmistä. Yksi heistä on UPM:n Kaukaan sellutehtaalla työskentelevä Veikko Nikkinen, 53. Hän teki testin ensimmäisen kerran alkukesästä 2021. Tuolloin testi kertoi, että työriippuvuutta ei ole nimeksikään ja työn imu ja työtyytyväisyys ovat kohtalaisia. Työuupumusoireilu oli melko korkealla ja työssä tylsistyminen huipussaan.
Nikkinen totesi tuolloin, että pääsyy uupumiseen ja ihan sama -asenteeseen olivat vuorotyöstä johtuvat uniongelmat.
Nyt pyysimme Nikkistä tekemään testin uudestaan. Hän arvioi, että tulokset eivät ainakaan kohentuisi.
– Suurin syy on se, että ilmapiiri töissä on kevään jälkeen mennyt tosi huonoksi.
Nikkinen klikkailee vastauksia. Tulos ei yllätä:
– Ei yhtään hymynaamaa, työtyytyväisyys ja työriippuvuus neutraaleja, työn imu, työuupumusoireilu, työssä tylsistyminen ja työkyky hapannaamoja.
Mitä asialle voisi tehdä? Nikkinen miettii, että kevään kärjistynyt tilanne ja se, että sen seurauksena monet irtisanoutuivat, on käsittelemättä. Tilanteen parantamiseksi tarvittaisiin kaikkien panosta.
– Työsuhde on kuin parisuhde: jos tulee kriisi, ei se parane ennen kuin asioista puhutaan. Se puhdistaisi ilmapiiriä, ja parempi ilmapiiri buustaisi myös omaa asennetta ja tekemistä.
Tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta sanoo, että työssä jaksamisen ja työssä viihtymisen kohentamiseksi työpaikoilla olisi tärkeä kiinnittää huomiota työntekijöiden henkiseen hyvinvointiin ja siihen, miten lisätään työn mielekkyyttä vahvistavia voimavaroja.
Nikkinen kokee, että työhyvinvoinnista ”jauhaminen” ei auta, jos perusasiat eivät ole kunnossa.
Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Mikko Nikkinen
Tee työhyvinvointitesti osoitteessa https://hyvatyo.ttl.fi/mielityo/tyokalut/miten-voit-tyohyvinvointitesti.