– Jatkuva häly ja melu kuormittaa, sanoo aaltopahvikoneella työskentelevä Riku Hakulinen. Kognitiivinen ergonomia etsii keinoja aivojen kuormituksen vähentämiseksi.
Kuorimo
Kaikkihan tietävät, mitä ergonomia on. Kognitiivinen ergonomia saattaa sen sijaan olla vieraampi termi. Se liittyy aivojen kuormitukseen ja se tarkoittaa havaitsemiseen, muistamiseen, oppimiseen ja keskittymiseen liittyviä asioita.
Myös tuotantotyössä on paljon aivoja kuormittavia tekijöitä. Kiire ja stressi ovat lisääntyneet, sanoo Tampereen DS Smithin työsuojeluvaltuutettu Manu Anttila. Aivoja kuormittaa muun muassa tietokonetyöskentely, laaturaporttien ja turvallisuushavaintojen tekeminen, työaikamuutokset ja moniosaajamalli, johon kuuluu uutta opittavaa ja paljon muistettavaa.
Kuormitusta lisää se, että suuri osa työstä tehdään vaihtelevissa lämpötiloissa ja jatkuvassa hälyssä ja melussa. Erityisesti melu kuormittaa, sanoo aaltopahvikoneella työskentelevä Riku Hakulinen.
– Koneen jatkuva käynti ja lisäksi radion höpinä ovat päällä koko ajan.
Työturvallisuuskeskus korostaa, että kognitiivista ergonomiaa voi tukea työn hyvällä suunnittelulla, häiriötekijöitä vähentämällä ja hyvin järjestetyllä työympäristöllä.
Anttila ja Hakulinen huomauttavat, että tuotantotyössä häiriöt ja keskeytykset kuuluvat työn luonteeseen – mutta jotain on kuitenkin tehtävissä.
Stressi kevenee, kun koneet toimivat hyvin. Tämä vaatii niiden säännöllistä huoltoa. Ja kun perehdytykseen varataan riittävästi aikaa, kevenee aivojen kuorma.
– Uusien työvälineiden ja ohjelmien käyttöön on saatava riittävästi opastusta ja tukea, mutta erityisesti perehdytykseen on panostettava silloin, kun tulee uutena taloon, Hakulinen huomauttaa.
Aivot tykkäävät haasteista, mutta sopivassa määrin. Pelkästään muistin varassa ei tarvitse työskennellä vaan muistia voi tukea apuvälineillä kuten muistiinpanoilla. Työturvallisuuskeskus painottaa, että myös ongelmanratkaisuun on oltava käytettävissä selkeät ohjeet ja toimintamallit.
Tauot ja mikrotauot ovat tärkeitä, kun ollaan koneen kanssa naimisissa koko päivän. Äänieristetyissä valvomoissa ja taukohuoneissa pääsee melua karkuun ja palautumaan.
Hakuliselle on tärkeää käydä ruokatauolla syömässä ruokalassa, joka on rakennuksen toisella puolella. Se on ainut hetki päivästä, kun työpisteeltä pystyy kunnolla irrottautumaan.
Työpäivän jälkeen hän kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta.
Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Mirjami Liimatainen