Kuumuudessa työtunti on 45 minuuttia. Aurinko voi nostaa työtilan lämpötilaa reilusti, vaikka helteitä ei tulisikaan.
Kuorimo
Työnantajan on ryhdyttävä työolojen parantamiseen erityisesti, kun työpaikan ilman lämpötila ylittää 28 astetta, kertoo työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Työsuojelu.fi. Ensisijaisesti on kuitenkin pyrittävä pitämään lämpötila riittävän alhaalla teknisin ratkaisuin.
Jos työpaikan lämpötila silti ylittää 28 astetta, työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumisaikaa kuumalle.
Kun työtilan lämpötila ylittää 33 astetta, työntekijän pisin yhtämittainen työskentelyjakso saa olla enintään 45 minuuttia tunnissa. Jos lämpötila työtilassa on 28–33 astetta, yhden työskentelyjakson pituus saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa.
Näissä tilanteissa työntekijällä on siis oltava mahdollisuus mennä viileään (mieluiten alle 23 astetta) tilaan 10–15 minuutiksi tunnissa.
Pölyt ja käryt kiusaavat kuumassa
Kesäkuumalla myös tehtaan pölyt ja käryt kiusaavat enemmän kuin viileämmillä keleillä. Tämän on huomannut Jani Patronen, joka työskentelee Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaalla talteenotossa. Prosessihoitajan työhön kuuluu valvomo- ja kenttätyöskentelyä.
– Tehtaan puolella on aina lämpöistä, kesällä tietysti vielä enemmän. Erityisen kuuma on voimalaitoksella, jossa hohkaavat höyryputket ja kattila. Lisäksi talteenoton osastoilla häiritsevät lipeän käry ja kalkin pöly. Kun siihen päälle vielä hikoilee, olo on hyvin tukala, sanoo Patronen.
Hän pitää huolen jaksamisestaan juomalla paljon vettä. Pidemmillä kenttärupeamilla, kuten esimerkiksi häiriötilanteissa, hän käy jäähdyttelemässä ulkona varjossa ja haukkaamassa happea.
Keskusvalvomossa on saatavilla porevettä automaatista. Kentällä ollessaan Patronen juo tavallista vettä. Suoloja tai magnesiumia hän ei ota erikseen, vaan ruoka riittää täyttämään suolantarpeen.
– Vapaalla, kun käyn pitkillä pyörälenkeillä, saatan ottaa mukaan karkeaa merisuolaa ja syön myös magnesiumia.
– On selvä, että pölyt ja käryt tuntuvat kuumassa epämiellyttävimmiltä kuin viileässä. Pöly tarttuu hikiseen ihoon ja koska pintaverenkierto vilkastuu, voi altistuminenkin lisääntyä, mainitsee vanhempi tutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta.
Äänekosken tehdas on viisi vuotta vanha, ja valvomoiden ilmastointi pelaa kohtuullisen hyvin. Valvomossa saa viilennystä kesäkuumalla, vaikka kosteus voikin nousta. Ilmanlaadun kanssa on kuitenkin ongelmia.
– Keskusvalvomoon tulee tärpätinkäryä ilmanvaihtokanavia pitkin, kun rekka käy hakemassa tärpättiä, jonka lastauspaikka on aivan valvomon vieressä. Tämä on ongelma, joka on puhuttanut paljon, mutta ratkaisua ei ole vielä löytynyt, Patronen kertoo.
Myös kaustisoinnista kantautuu kengissä ja vaatteissa kalkinpölyä valvomoon. Astmaatikkona Patronen reagoi pölyyn herkästi. Hänellä on parannusidea:
– Kun nyt kerran työturvallisuuteen ja hyvinvointiin halutaan satsata, niin likaisille kamppeille pitäisi olla erillinen huoltotila, jossa niitä voisi puhdistaa ja säilyttää.
Ohjeita työtekijälle
Ilmoita työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle, jos työpaikkasi lämpöolot poikkeavat merkittävästi annetuista suosituksista. Jos työnantajalla ei ole mahdollisuutta teknisin ratkaisuin vähentää kuormitusta, tulee työtä tauottaa, kuten jutun alussa kerrotaan.
Jos työskentelet kuumissa oloissa, voit vähentää lämpörasitusta valitsemalla työhön sopivan kevyen ja väljän vaatetuksen sekä nauttimalla riittävästi nestettä useita kertoja tunnissa. Tauot tulee mahdollisuuksien mukaan viettää viileässä.
Jos työskentelet pitkiä aikoja kuumissalämpöoloissa (yli 28 astetta), varmista, että työterveyshuolto on arvioinut terveystarkastusten tarpeen.
Työnantajan velvoitteita
Lämpöoloille ei ole säädetty sitovia raja-arvoja. Työnantajan on kuitenkin huolehdittava siitä, että työilman lämpötilasta, kosteudesta ja liikkeestä sekä lämpöä tai kylmää säteilevistä pinnoista aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle.
Lämpöolojen arvioiminen on työterveyshuollon työpaikkaselvityksen oleellinen osa, ja työnantajan varmistettava, että se on tehty riittävän kattavasti. Työnantajan tulee pääsääntöisesti teknisin ratkaisuin yrittää estää työntekijän terveydelle haitallista kuuma- tai kylmäkuormitusta. Jos se ei ole mahdollista, tulee kuormitus katkaista työtä tauottamalla
Teksti Tiina Suomalainen, kuva Max Steffanssson
Juttu julkaistu alun perin 1.7.2022. Lisätty Työsuojeluhallinnon ohjeita 15.7.2024.