Hyvän ryhmähengen resepti

Kuorimo

Huumori, hyväksyntä, kunnioitus ja joustava pomoporras – siinä Kemira Chemicalsin salaisuus.

Hyvän ryhmähengen ytimen voi Kemira Chemicalsin prosessivalvojan Kimmo Kossilan mukaan tiivistää yhteen sanaan.

– Se on huumori. 50 prosenttia meidän huumorista on sellaista, että se ei kestä päivänvaloa. Toki siinäkin, mille nauretaan, on joku tolkku oltava.

Huumoria on sanottu sosiaaliseksi liimaksi. Huulenheitto, tilannekomiikka ja pieni keppostelu yhdistävät ja rentouttavat. Kemira Chemicalsilla huumoria on viljelty aina – tai ainakin niin kauan kuin työsuojeluvaltuutettu Pasi Perttola muistaa.

– Kun tulin tänne töihin vuonna 2000, tunnelma oli kuin olisi iltamiin tullut. Vastassa oli hilpeä ja nauravainen porukka. Minut otettiin heti jengiin mukaan, aivan kuin olisin törmännyt vanhoihin tuttuihin. Kai se on se kloorin henki.

PIENELLÄ TYÖPAIKALLA hyvän ryhmähengen luominen on Perttolan mukaan helpompaa. Kemira Chemicalsilla työskentelee yhteensä 16 työntekijää.

– Isoilla työpaikoilla syntyy herkästi kuppikuntia. Toki ne ovat usein osastokohtaisia ja varmaan ihan yhtä hyviä ja tiiviitä. Me olemme yksi kuppikunta – siksi kai meillä on niin kivaa.

Hyvä ryhmähenki edellyttää sitä, että erilaisilla temperamenteilla varustetut hyväksytään mukaan. Erilaisuus on rikkautta, miettivät Kossila, Perttola ja prosessivalvoja Kari Kähärä. Ristiriidat ratkaistaan puhumalla.

Myös toisten huomioiminen on tärkeää. Perttola miettii, että he eivät ole vain työtovereita vaan kavereita keskenään.

– Joku on joskus sanonut, että jos kaveria pääsee auttamaan, niin mieluummin jättää omat hommat kesken.

RYHMÄHENKI EI rakennu vain työntekijöistä, vaan siihen vaikuttaa myös pomoportaan suhtautuminen. Vastuu tuo työn tekemiseen mielekkyyttä.

– Meidän esimiehillämme on pelisilmää. Suhde johtoon toimii. Pomot eivät ole norsunluutornissaan, vaan homma joustaa puolin ja toisin. Esimiehet tietävät myös, että sitoutunut työntekijä tekee työnsä hyvin.

Kunnioitus on Perttolan mukaan kaiken a ja o.

– Ei tässä mitään poppakonsteja tarvita. Kun kohtaa toisen rehdisti ja rehellisesti, se riittää.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Mikko Nikkinen

Lisää artikkeleita:

Kansijuttu
Takaisin etusivulle Lue lisää ajankohtaisia uutisia