Asiat hoituvat keskustelemalla, eivät räyhäämällä
Arjessa
Nokian Osasto 2 hallituksen jäsen ja siistausosaston luottamusmies Harri Mäkinen työskentelee siistausprosessinhoitajana Essityn Nokian tehtaalla.
Harri Mäkinen vastaa puhelimeen metsässä, jossa hän on koiriensa Aapon ja Uunon kanssa lenkillä. 12-tuntista tehdessä työvuorojen väliin jäävä aika on niin lyhyt, että on hoidettava monta asiaa yhdellä kertaa.
Nokia osasto 2 hallituksen jäsen ja Essity Nokian siistausosaston luottamusmies on itse asiassa juuri se henkilö, jonka aloitteesta tehdas siirtyi 12-tuntiseen.
– Ehdotin 12-tuntisen kokeilua jo vuosia sitten ensimmäistä kertaa työnantajapuolelle, mutta aina se torpattiin. Ja sitten kerran, kun taas menin esitelmöimään asiasta tehtaan johtajalle, hän sanoikin, että ok.
Kokeilu alkoi keväällä 2017 siistausosastolta ja sähkömiehistä, ja laajeni pikkuhiljaa koko tehtaaseen. Palaute on ollut positiivista: Palautumiseen jää enemmän aikaa pitkien vapaiden aikana. Myös viikonloppuvapaita jää enemmän.
– Kokeilua oli helppo lähteä viemään eteenpäin, koska olin jo puhunut asiasta siistausosastolla, ja siellä oli sataprosenttinen kannatus.
Mäkinen on huomannut muulloinkin, että kun perustelee kantansa hyvin, työnantajakin tulee helpommin vastaan.
– Keskustelemalla ja sopimalla saadaan positiivisia kompromisseja aikaa. Räyhäämällä ei synny minkäänlaisia tuloksia.
Mäkinen on ollut kymmenisen vuotta aktiivisesti mukana ottamassa kantaa ja vaikuttamassa. Vuonna 2009 ammattiosaston puheenjohtaja pyysi häntä mukaan osaston hallitukseen, ja samoihin aikoihin hänestä tuli siistausosaston luottamusmies. Sitä ennen hän oli jo toiminut osaston varaluottamusmiehenä.
– Ammattiosaston hallituksen jäsenyys ja kokoukset eivät ajankäytöllisesti kuormita. Raskaaksi, tai ehkä pikemminkin turhauttavaksi, käy kuitenkin se, että työpaikkaa koskettavat asiat ovat yleensä negatiivisia.
Onhan kokouksissa esillä tietysti positiivisiakin asioita, kun puhutaan osaston vapaa-ajantoiminnasta – kuten vaikkapa pikkujouluristeilystä, joka tänä vuonna tehtiin Tallinnaan.
Siistausosaston asioita hoidellessa Mäkinen kokee, että neuvottelut ja keskustelut työnantajan kanssa ovat menneet hyvin.
– Ei ole tarvinnut pitkiä aikoja vääntää. Toki pääsen helpommalla kuin moni muu, koska siistausosasto on pieni, vain kymmenen työntekijän osasto.