Uusi kartonkikone toisi töitä Ouluun

Kuorimo

Stora Enso selvittää Oulun tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamista kartonkikonelinjaksi.

Jos kannattavuusselvitys näyttää positiiviselta, varsinainen investointipäätös konelinjan muuttamisesta olisi Stora Enson mukaan mahdollista tehdä tämän vuoden loppuun mennessä ja tuotanto voisi alkaa vuonna 2025.

Strategiansa pohjalta Stora Enso on valmis lisäämään vähähiilisten pakkauskartonkien tuotantoa elintarvikkeiden, kuten pakasteiden tai kylmä- ja juomatuotteiden, sekä esimerkiksi lääkkeiden ja kosmetiikan pakkaamiseen. Muunnetulla koneella tuotettaisiin vuodessa 750 000 tonnia päällystettyä taivekartonkia ja pintakartonkeja, kertoo Stora Enso.

Investointi voisi toteutuessaan työllistää 150−200 uutta työntekijää tuotannossa, logistiikassa ja kunnossapidossa. Investointiin sisältyisi entisen paperikoneen ja arkittamon muuntaminen, puunkäsittelyn uudistamista, valkaistua kemihierrettä eli BCTMP:tä valmistava laitos, biopolttoainekattila sekä jätevesien käsittelytekniikkaa.

Kuitupuun kulutus kasvaisi Oulussa noin miljoona kuutiometriä, jos investointi toteutetaan. Investoinnin pääomakustannukset olisivat arviolta 900–1 000 miljoonaa euroa.