Työkokeilu vai osasairauspäiväraha?

Kuorimo

Vakuutusyhtiön maksamaa työkokeilua pidetään joustavampana kuin Kelan maksamaa osasairauspäivärahaa.

Välilevytyrän takia koko kesän sairauslomalla ollut Jani Nuolimo palaa lokakuussa töihin työkokeilun kautta. Työterveysneuvottelussa pohdittiin myös osasairauspäivärahaa, mutta työkokeiluun päädyttiin sen joustavuuden vuoksi. 

– Yhdessä Janin, työnantajan ja työterveyshuollon kanssa katsoimme, että työkokeilu on järkevin vaihtoehto tässä tapauksessa. Osasairauspäivärahalla olet oikeissa töissä sen ajan, jonka olet. Työkokeilussa et ole mukana vahvuudessa, vaan hissukseen kokeilemassa, miten työnteko sujuu, ynnää Sappi Kirkniemen pääluottamusmies Harri Lindholm

Kolmen kuukauden mittaisessa työkokeilussa työaikaa lisätään pikkuhiljaa 4 tunnista 8:aan. Työkokeilun voi keskeyttää, sitä voi jatkaa ja hakea lisää. 

TYÖKOKEILUA käytetään paljon paperitehtailla, osasairauspäivärahaa ei niinkään, kertoo soittokierros Paperiliiton työpaikoille. Vaikka järjestelmissä onkin eroja, molempien tavoitteena on, että työntekijä pääsee lopulta tekemään omaa työtään kokoaikaisesti. 

Työkokeilijalla tulee olla ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätös ennen työkokeilun aloittamista. 

Vakuutusyhtiön maksaman työkokeilukorvauksen suuruus on työkyvyttömyyseläke plus 33 prosenttia. Kelan maksaman osasairauspäivärahan suuruus on 50 prosenttia täydestä sairauspäivärahasta. Yksi miinus työkokeilussa on se, että työntekijälle ei kerry lomapäiviä, toisin kuin osasairauspäivärahalla ollessa. 

Työkokeilun kesto on maksimissaan 6 kuukautta, osasairauspäivärahan 120 arkipäivää. Työkokeilussa työntekijä tekee omaa, muokattua tai uutta työtä. Osasairauspäivärahalla palataan pääsääntöisesti omaan työhön 40–60 prosentin työajalla. 

– Jos työntekijä ei terveydentilansa takia voi tehdä omia työtehtäviään, hän voi sopia työnantajan kanssa myös muista työtehtävistä osasairauspäivärahakauden ajaksi, mainitsee ryhmäpäällikkö Ismo Hiljanen Kelasta. 

PÄIVÄMIEHENÄ Sappi Kirkniemessä työskentelevän Nuolimon työstä 90 prosenttia on trukilla ajoa. Vaikka trukkien huono vaimennus koettelee selkää, on Nuolimolla tarkoitus tehdä työkokeilussa omaa työtä. 

– Käymme fysioterapeutin kanssa kokeilun aikana läpi myös työergonomiaa. Minun on opeteltava uusia tapoja nousta ja poistua trukista, etten rasittaisi selkääni. 

Nuolimon hermosärky on helpottanut, ja polte töihin on kova. 

– Hyvä, että pääsen aloittamaan työnteon rauhallisesti, hän sanoo. 

Teksti: Tiina Suomalainen
Kuva: Miisa Kaartinen