Sydäniskuri voi pelastaa hengen

Kuorimo

Tiedätkö sinä, missä työpaikkasi ensiapulaitteet ovat?

Jos Kari Koskelan työkaveri saisi sydänkohtauksen ja luhistuisi lattialle, Koskela ryhtyisi heti toimiin. Hän aloittaisi painelu-puhalluselvytyksen ja pyytäisi jotakuta toista soittamaan 112:een sekä noutamaan lähimmän defibrillaattorin eli sydäniskurin.
Metsä Groupin Kemin tehtaalla on toistakymmentä sydäniskuria, joista useimmat löytyvät valvomoista ja verstaalta.

– Sydäniskurin yksi isku voi pelastaa hengen. Siksi on ehdottoman tärkeää, että jokainen työpaikalla tietää, mistä sydäniskuri löytyy. Iskuriin pitää päästä myös helposti käsiksi, se ei saa esimerkiksi olla lukkojen takana, korostaa akuuttilääketieteen professori Maaret Castrén.

Jokaisella on sekä lupa että velvollisuus auttaa.


Koskelalla ovat ensiaputaidot hyvin hallussa, sillä hän toimii varatyösuojeluvaltuutettuna ja on lisäksi mukana työpaikkasuojelun hälytysryhmässä eli entisessä tehdaspalokunnassa.

Ensiapukoulutukseen sisältyy sydäniskurin käyttöön perehtyminen. Castrén kuitenkin painottaa, että vaikka koulutuksesta olisi jo aikaa tai kurssi kokonaan käymättä, se ei ole syy olla antamatta ensiapua tai käyttämättä iskuria.

– Meillä jokaisella on sekä lupa että velvollisuus auttaa. Ensiapuryhmäläistä ei pidä jäädä odottamaan.

Puoliautomaattisen sydäniskurin käyttö on helppoa, sillä laite neuvoo, miten edetä. Iskuri toimii ainoastaan kammiovärinään ja kammiotakykardiaan, ei tiloihin, joissa sydämen sähköinen toiminta on kaoottista.  Apua antavan maallikon ei kuitenkaan tarvitse tietää, mikä nimenomainen tila elotonta ihmistä vaivaa. Laite tunnistaa, onko sähköiskusta apua.

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. Painelu-puhalluselvytyksellä voidaan pitää aivojen verenkiertoa keinotekoisesti yllä, vaikka sydän olisi menettänyt kykynsä pumpata verta. Sydäniskurin tehtävä on poistaa sähköinen lihasvärinä.

– Jos paine-puhalluselvytys ja defibrillaatio käynnistyvät 3–5 minuutissa, tämä jopa kolminkertaistaa autettavan mahdollisuudet selviytyä, Castrén korostaa.

Sydäniskurin etu on siinä, että se pystyy poistamaan rytmihäiriön, mitä painelu-puhalluselvytys ei tee. Paineluelvytys on kuitenkin elvytyksen kivijalka.

– Se pitää aloittaa heti. Iskuri tulee sitten, kun tulee. Painelua pitää myös jatkaa iskurin käytön jälkeen, jos elottomuus jatkuu.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Nina Susi