Suunnitelma ja sen ajoitus tuli täytenä yllätyksenä

Kuorimo

Veitsiluodossa ihmetyttää, että sulkemissuunnitelma julkistettiin koronakriisin keskellä.

Tiistai alkoi Stora Enson Veitsiluodon tehtaalla epäilevissä tunnelmissa. Työnantaja oli kutsunut henkilöstön edustajat aamuksi infotilaisuuteen. Työntekijöitä edustava pääluottamusmies Mikko Alamommo arveli, että jotain ikävää saatetaan kuulla.

- Kutsu tuli lyhyellä varoitusajalla. En silti olisi uskonut, että tulossa on näin iso uutinen, Alamommo sanoo.

- Vielä vuoden alussa konsernin johdon taholta sanottiin, että hienopaperiin liittyviä päätöksiä ei tehtäisi keskellä korona-aikaa. Siksi oli yllättävää, että ilmoitus tuli nyt, keskellä kriisiä.

Työntekijöillä on riittänyt uskoa tehtaan tuotannon muuntautumiskykyyn.

- Veitsiluodon paperikoneiden lajikapasiteetit ovat laajat ja niillä on tehty eri lajien kokeiluja. Koneet taipuisivat moneen. Me työntekijät olemme nähneet, että täällä olisi voitu vielä tuottaa osakkeenomistajille rahaa, toteaa Alamommo.

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut sellun ja paperin tuotannon pysyvästä lopettamisesta Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtailla. Sulkemiset vaikuttaisivat 670 henkilöön Suomessa ja 440 henkilöön Ruotsissa.

Stora Enson mukaan molemmat tehtaat ovat tappiollisia, eikä yhtiö usko niiden kannattavuuden nousevan tyydyttävälle tasolle tulevaisuudessakaan. Yhtiön johto kertoi tiistaina mediatilaisuudessa, ettei sillä ole toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa tehtaiden taloudellisen tilanteen ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

 

Veitsiluodon työntekijöistä on kannettava vastuu 20.4.2021