Monet asiat elämässä ovat vaikeita, mutta omia etujaan vastaan äänestäminen onneksi ei.

Kolumni

 

Katselin Yle Areenasta sarjaa USA:n entisestä presidentistä Ronald Reaganista. Reagan lupasi veroetuja rikkaille, koska se hyödyttäisi erityisesti työssäkäyviä tavallisia ihmisiä, jotka eivät olleet rikkaita. Presidentin täytyy olla oikeassa, koska hän on entinen näyttelijä, tuumasivat ihmiset vailla minkäänlaista logiikkaa. Reagan olikin mestarillinen saadessaan ihmiset äänestämään omia etujaan vastaan, todettiin dokumentissa. No, on näitä mestareita ollut Reaganin jälkeenkin.

Monet asiat elämässä ovat vaikeita, mutta omia etujaan vastaan äänestäminen onneksi ei. Entisestä kansanedustajasta, Tony Halmeesta, kertova Viikinki-niminen dokumentti kertoo juuri siitä. Kovan ja köyhän lapsuuden kokenut mies olisi voinut kehittää itsestään yhteiskunnan epäkohtiin puuttuvan koko kansan seriffin, mutta Tony valitsi toisin. Tony päätti suunnata äänestäjiensä kiukun seksuaalivähemmistöihin, maahanmuuttajiin, työttömiin ja päihdeongelmaisiin. Näitä hän jaksoi jahdata, niin kauan kun oli töissä ja ennen kuin huumeet alkoivat viedä miestä. Dokumentin katsottuaan jäi miettimään kumpaa pitäisi sääliä enemmän, miestä itseään vai häntä äänestänyttä joukkoa.

Nyt kun osassa Paperiliiton kenttää on eletty vuoden verran uutta yrityskohtaisten työehtosopimusten aikaa, on hyvä hetki kiittää pöydän toisella puolella istuneita sopimusten aikaansaamisesta. Valtaosassa yrityksiä ymmärrettiin nopeasti, miten onnistunut neuvotteluilmapiiri luodaan. Tehdään hyvät kirjalliset esitykset, selitetään teksteillä tavoiteltu päämäärä ja sen jälkeen vielä perustellaan, miten halutut muutokset tukisivat yritystoimintaa. Monille, varsinkin pienemmille yrityksille, tämä oli kokonaan uutta. Siitä huolimatta saatiin sopimukset tehtyä luottamuksen vallitessa. Ammattitaitoista työtä, totean näin omasta puolestani kiitoksena yrityksille.

Olen joskus itsekseni miettinyt, minkä tähden työpaikoilla valitaan luottamushenkilöiksi pääsääntöisesti kovimmat osaajat, mitä työpaikalta löytyy. Ei meiltä työpaikkojen edunvalvonnasta löydy senkaltaisia hupiukkoja, joita ihmiset ovat valtiollisissa vaaleissa valmiita äänestämään. Eduskuntavaaleissa ihmisille näyttävät kelpaavan kaikennäköiset shamaanit, sheikit ja taikuriluttiset, jotka on saatu listoille hankittua. Sitä saa mitä tilaa, Yölintu toteaisi.

Nuoremmat kylällä vouhkaa välillä katujengeistä ja yleisestä turvattomuudesta. Turvatonta tässä kylässä on vain silloin, kun ainoa baari menee kiinni puoli kahden aikaan aamuyöstä.