Loppuvuodesta 2021 metsäteollisuus teki niin hyvää tulosta, että yksi yritys päätti keskeyttää tuotantonsa ja loput tuskailivat yli äyräidensä pursuavien tilauskantojensa alla.

Kolumni

Joskus asiat hiipivät ihon alle ja usein ne eivät ole niitä miellyttäviä asioita. Ukrainalaisiin kohdistettu järjetön väkivalta laittaa miettimään kaikenlaisia uhkakuvia. Uskoakseni erityisesti niissä perheissä, joissa lapset ovat siinä iässä, että kelpaavat jo tykinruuaksi. Sitähän kaikki sotaan osallistujat kuitenkin ovat. Lisäksi he ovat jonkun vanhempia, lapsia, siskoja ja veljiä. Elämme maailmassa, joka ei ihan kaikkia johtajiaan ole ansainnut.

Viimeaikaisia tapahtumia pohtiessa tulee miettineeksi myös metsäteollisuutta. Alaa, jossa tunnelin päässä ollut valo on aina ollut se vitsin vastaantuleva juna. Loppuvuodesta 2021 metsäteollisuus teki historiansa parasta tulosta. Niin hyvää, että yksi yritys päätti keskeyttää tuotantonsa jo vuodenvaihteessa ja loput tuskailivat yli äyräidensä pursuavien tilauskantojensa alla. Nyt ei mikään voi mennä pieleen, totesi yksi neuvotteluihin osallistunut toimitusjohtaja. Paitsi, että tällä kertaa tunnelin päässä syttynyt kirkasvalolamppu ei herättänyt lempeästi aamuun, vaan räjähti kirjaimellisesti sylissä.

Tämän päivän (15.3.) tietojen valossa maakaasun ja puun tulo Venäjältä Suomeen on Ukrainan sodan vuoksi loppumassa. Seisovien tehtaiden käynnistämiseen tästä ei ainakaan apua ole. Ei myöskään käyvien tehtaiden käynnissä pitämiseen. Vielä suurempien ongelmien keskellä taitavat painia Keski-Euroopassa sijaitsevat tehtaat, mutta se kai viime päivinä on vihdoin opittu, että toisen tuskaan ei kannata suhtautua vahingoniloisesti. Yllättävän nopeasti voi nimittäin olla tilanteessa, jossa joutuu itse ojentamaan kätensä kämmenpuoli ylöspäin.

Pahimmillaan tänä keväänä joudutaan pohtimaan sitä, miten työtaistelun piirissä olevilla tehtailla voitaisiin käydä yt-menettelyä. Siis seisovien tehtaiden mahdollisista lomautuksista. Kuka sitä vuoropuhelua kävisi ja kenen kanssa, kun luottamusmiehiäkään ei toisen mielestä ole. Tällaiseen vaihtoehtoon ei tainnut edes lainsäätäjän mielikuvitus riittää. Tällä alalla tämäkin on näköjään mahdollista.
Joskus pieni ihminen jää sanattomaksi kaiken ympärillään olevan järjettömyyden vuoksi. Minulle se piste tuli juuri nyt.

Teksti: Juha Koivisto

 

Äreä duunari: Pomo kävi koneella ihmettele­mässä, kuinka tuotanto sujui hänen lomansa aikana kuin tanssi. Laitoin käden pomon olalle ja sanoin, että sähän puhut kun mun rouva. Sekin sanoo kaiken sujuvan paremmin, kun minä olen poissa.