Lisäpäiviä ja eläkkeitä

Kuorimo

Kun tehtaat lopettivat, Matti Siren ja Harri Nurminen jäivät työttömiksi.

Heinolalainen Matti Siren irtisanottiin Stora Enso Packagingin tehtaalta Heinolasta tammikuussa 2019. Sen porteista Siren oli kulkenut viimeiset 37 vuotta. Työura teollisuudessa oli alkanut vuonna 1976.

Osalle irtisanotuista tarjottiin määräaikaista työsopimusta Lahden tehtaalta, jonne Stora Enso keskitti tuotannon. 

– Minulle se olisi tarkoittanut siirtymistä kolmivuorotyöhön ja työmatkojen pitenemistä. Olin jo tehnyt päätöksen, että oma työurani oli tässä firmassa tämä. En ole päivääkään katunut, Siren juttelee kolme vuotta töiden loppumisen jälkeen.

TE-toimiston haastattelussa Siren sanoi suoraan, että jättää avoimet työpaikat nuoremmille. Tehdastyössä jatkaminen arvelutti selkävaivojen takia ja edessä olisi ehkä ollut kouluttautuminen toiselle alalle. Viime työvuodet Siren toimi työpaikkansa pääluottamusmiehenä.

Sirenille on ollut tärkeää pitää yhteyttä toisiin irtisanottuihin. Kun työterveyshuollon palvelut ja sairauskassan jäsenyys päättyvät, moni asia tulee eteen uutena. Apua on jaettu hakemusten täyttämisessä ja tukien hakemisessa.

– Auttaa, kun voi jakaa tuskaa ja verkostoitua muiden irtisanottujen kesken. Kokoonnumme välillä vieläkin, jelppaamme toinen toistamme, Siren sanoo.

Sirenin aikoo hakea eläkettä ensi syyskuun alusta, johon mennessä hän on täyttänyt 64 vuotta. Työttömyysaika on opettanut tulemaan toimeen vähemmällä.

– Mietin, mitä todellisuudessa tarvitsen. En ole elämän laatua pudottanut. Mitä ikinä tarvitsen, etsin tori.fi:stä tai kirpputoreilta. Hyvää tavaraa löytyy. 

Siren pitää kunnostaan huolta liikkumalla säännöllisesti. Harrastaa voi edullisesti ja myös ilmaiseksi.

– Heinolassa on edullinen kuntosali työttömille ja yli 65-vuotiaille. Käyn siellä, koska elämässä pitää olla rytmiä. Ja täällä lähellä riittää metsiä ja hyviä laavuja, joissa on koronarajoitustenkin aikana voinut käydä ulkoilemassa, paistamassa makkaraa ja mikä tärkeintä, tavata ystäviä. 

Työhaluja on vielä jäljellä

Kesäkuun viimeinen päivä vuonna 2020 oli Harri Nurmisen pitkän paperiteollisuusuran viimeinen päivä. Amcor sulki Suomesta kaksi tehdasta, joista toisen Eurasta. Kun Nurminen 44 vuotta sitten aloitti työt Euran paperissa, työntekijöitä oli 1000. Tehtaan lopettaessa heitä oli noin 100.

– Jäin työttömäksi 62-vuotiaana. Olisin halunnut ja jaksanut jatkaa töissä, 65-vuotiaaksi. Se oli tavoitteeni.

Viimeiset 3 vuotta Nurminen oli pituusleikkaaja ja sitä ennen 15 vuotta pääluottamusmies ja luottamusmiehenä kaikkiaan 30 vuotta.

– Töiden loputtua en harkinnut lähtemistä vakituiseen työhön. Tein aluksi pienimuotoisia valokuvauskeikkoja ja valokuvaan muutenkin. Nyt keskityn ammattiosaston omistaman Rantapirtin talonmiehen tehtäviin ja käyn keilaamassa. 

Ansioturvan 500 päivästä puolet on Nurmisella takana eli lisäpäiviin on vielä matkaa. Nurminen pitää tärkeänä, että kunnat pitäisivät kiinni työllistämisvelvoitteesta. Ansiopäivärahan enimmäisajan voi nollata olemalla työssä. 26 viikon työskentely vähintään 18 tuntia viikossa aloittaa enimmäisajan alusta.

– Moni kunta maksaa sakkoa siitä, että ne eivät työllistä, vaikka työpaikat toisivat myös verotuloja. Paljon riippuu viitsimisestä ja siitä, että työllistetään ja pistetään homma pyörimään.

Entiset työkaverit jakavat nyt työttöminä neuvoja toisilleen ja soittavat, jos tulee ongelmia. He ovat suunnilleen samanikäisiä ja päätyivät hyödyntämään OVEa, osittain varhennettua eläkettä. 

– Ansiopäiväraha tuo tuloihin ison loven, mutta se, että nostan puolikasta eläkettä auttaa aika paljonkin. Aika monta laskutehtävää tehtiin, mutta tultiin siihen tulokseen, että ainakin meidän sitä kannattaa nostaa, vaikka tuleva eläke sitten pienenee.

Teksti Eeva Eloranta-Jokela
Kuva Reima Kangas