Kun työ antaa periksi, Juuso Salo livahtaa taukohuoneeseen jumppaamaan. Tulosten näkyminen kannustaa jatkamaan.

Kuorimo

Juuso Salo on tehnyt taukojumpasta itselleen rutiinin. Hänestä kannattaisi ottaa mallia, sillä rullailu ja venyttely lisäävät liikkuvuutta, virkistävät ja rentouttavat.

Liikkuvuusharjoittelu kuuluu Stora Enson Tainionkosken tehtaalla paperikoneella työskentelevän Salon työrutiineihin.

– Tavoitteena on tehdä liikkuvuusharjoittelu jokaisessa työvuorossa. Aina en tietenkään ehdi.

Salo on ladannut kännykälleen GOWOD-sovelluksen, josta voi valita 8, 15 tai 22 minuutin harjoitteen. Niihin kuuluu putkirullausta, hierontaa tennispallolla sekä staattisia ja dynaamisia venytyksiä. Työpaikalta löytyy tarvittavat välineet: Rullien ja pallojen lisäksi taukotilassa on muun muassa jumppamattoja ja kuminauhoja. Valvomoissa on jumppakeppejä.

Padelia ja crossfitiä harrastava Salo venyttelee myös vapaa-ajallaan, mutta työpaikan taukoliikunta on hyvä lisä.

– Haluan ylläpitää liikkuvuuttani. Turvakengissä nilkat ja pohkeet menevät jumiin ja istuessa alkavat jumittaa lantio, lonkan koukistajat ja alaselkä.

Pitkäjaksoinen istuminen tekee kropalle hallaa. Se kuormittaa niska-hartia­seutua ja alaselkää ja heikentää jalkojen verenkiertoa. Valvomotyöskentelyssä pienikin liikkuminen, kuten seisomaan nouseminen, auttaisi.

– Istumista pitäisi tauottaa puolen tunnin välein. Seisomaan nouseminen voisi olla luontevaa vaikka silloin, kun pitää katsoa ylhäällä olevaa näyttöä, pohtii tutkija Päivi Kolu UKK-instituutista.

Monien työpaikkojen valvomoissa on tarjolla liikuntavälineitä kuten keppejä ja kahvakuulia. Kolu vinkkaa, että kepin avulla tehtävä kyykky on mitä parhain täsmäliike, koska se suoristaa istumisesta lysyyn menneen ryhdin ja laittaa veren kiertämään jaloissa.

Usein jumppavälineet jäävät kuitenkin nurkkaan pölyttymään.

– Totuus on, että me ihmiset olemme laiskoja. Työnantaja voisi innostaa taukojumppaan tai hyötyliikuntaan, kuten portaiden kävelyyn työpaikalla tai työmatkapyöräilyyn, erilaisilla haasteilla, joista voisi saada vaikka pienen palkinnon.

Miten Juuso Salo onnistui rutiinin luomisessa?

– Rutiini syntyy siitä, että tekee, vaikka ei tekisi mieli. Kun tuloksia alkaa näkyä, se kannustaa jatkamaan.

Työ koneella on fyysistä, sanoo Salo. Kiireisenä päivänä taukojumppa rentouttaa, ja esimerkiksi yövuoroissa se lisää vireyttä.

Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Mikko Nikkinen