Kaskisiin ei tule taivekartonkitehdasta

Kuorimo

Metsä Board tiedotti maaliskuun lopulla, että Kaskisten taivekartonkitehtaan esisuunnitelma on valmistunut mutta investointia ei toteuteta. Päätös oli iso pettymys Kaskisille ja ympäröivälle Suupohjan seutukunnalle.

– Harmistus oli käsinkosketeltava. Vastaavia puheita ei ole ennen pyörretty. Uusi tehdas olisi ollut iso työllistäjä, toteaa työntekijöitä edustava Reino Sahakangas. Hän toimii Kaskisissa Metsä Boardin BCTMP-tehtaan pääluottamushenkilönä.

Pettymys nosti osalle työntekijöistä pintaan tunnot 15 vuoden takaa, kun silloinen Metsä Botnia sulki Kaskisista sellutehtaansa. Tällä kertaa Metsä Board ilmoitti Kaskisten uuden taivekartonkitehtaan sijaan investoivansa Kyrön ja Simpeleen tehtaille. Sitä kautta Sahakangas uskoo jatkuvuuteen myös Kaskisissa.

– Kyrön kartonkikoneet käyttävät tuota meidän massaa. Porukalle olen järkeillyt, että hierrettä tarvitaan siellä, missä tehdään lisää kartonkia. Toivon, että tehty iso selvitys poikisi jotain myöhemmin, Sahakangas toteaa.

Yhtiö kertoi luopuneensa uuden tehtaan rakentamisesta, koska investoinnin kokonaiskustannus nousi alkuperäistä arviota merkittävästi korkeammaksi. Asetetut tavoitteet takaisinmaksuajasta ja sijoitetun pääoman tuotosta eivät olisi täyttyneet. Esisuunnittelu käynnistyi syyskuussa 2022.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela