Jäsentutkimuksen mukaan Paperiliiton jäsenyyttä pidetään tärkeänä, kun huoli tulevista työehdoista kasvaa. Vastauksissa heijastuvat muutos yrityskohtaiseen sopimiseen ja erot työnantajien suhtautumisessa.

Työpaikalla

Paperiliitto sopii jatkossakin työntekijöiden puolesta työehtosopimukset, vaikka ne ovat yrityskohtaisia. Tätä pitää tärkeänä tai erittäin tärkeänä 92 prosenttia Paperiliiton jäsentutkimukseen vastanneista eli lähes yhtä moni kuin neljä vuotta sitten vastaavassa kyselyssä. 

Työehtojen tulevaisuus huoletti 81:ä prosenttia vastaajista, kun viime liittokokouksen alla näin kertoi 88 prosenttia vastaajista.

Tuoreimman jäsentutkimuksen mukaan samoin 88 prosenttia jäsenistä pitää jäsenyyttään liitossa tärkeänä. Vähintään yhdeksän kymmenestä jäsenestä pitää ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja työehdoista neuvottelua tärkeimpänä jäsenetunaan. 

Odotan, että jatkossakin neuvottelette hyvät työehtosopimukset. Neuvottelemalla pitää löytää tulos, eikä lakkoilemalla.

Seuraavaksi tärkeimpiä etuja ja palveluja ovat avunsaanti ongelmatilanteissa tai turva pahan päivän varalle.

Syksyllä 2024 Taloustutkimuksella teetettyyn Paperiliiton jäsentutkimukseen vastasi 1493 henkilöä. Vastausprosentti on 13,6 prosenttia. Paperiliitto teetti jäsenkyselyn osana valmistautumista kesäkuussa pidettävän liittokokoukseen. Avoimissa vastauksissa annetuista ruusuista ja risuista liitto saa runsaasti eväitä työssä onnistumiseen ja toiminnan kehittämiseen. Lainaukset avovastauksista on merkitty tähän juttuun kursiivilla.

Jäsenyyttä arvostetaan

Vuonna 2020 jäsenistä 97 prosenttia piti jäsenyyttä liitossa tärkeänä, mikä on tuloksena omaa luokkaansa. Syksyllä 2024 näin vastasi 88 prosenttia. 

Paperiliiton liittosihteeri Juhani Siiran mielestä luku on edelleen hyvällä tasolla ja se kertoo siitä, että jäsenyys koetaan merkitykselliseksi ja hyväksi.

– Muutos alaspäin ymmärrettävää, jos vaikkapa katsoo, millaisena aikana kyselyt on tehty. 2020 kysely tehtiin pian sen jälkeen, kun liitto oli lakon kautta saanut työehtosopimusneuvottelut päätökseen ja muun muassa kiky-tunnit poistuivat sopimuksesta. Vastaavasti 2024 kysely tehtiin, kun oli käyty toista kertaa yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluita ja muistissa oli varmasti pitkä lakko UPM:ssä, Siira perustelee.

Hän muistuttaa, että kyselyn toteuttamisen aikaan ay-liike yritti vaikuttaa maan hallituksen tekemiin työelämää ja sosiaaliturvaa heikentäviin muutoksiin, millä lienee myös vaikutusta vastauksiin.

Liitto turvaa työn arkea

Liitto koetaan tärkeäksi ja sen apuun halutaan turvautua. 89 prosenttia vastaajista on toimintaan tyytyväisiä: . 

Porukalla on helpompi pitää pienen työmiehen puolia!

Tyytyväisyyttä herättää erityisesti avun saaminen työsuhteen ongelmatilanteissa, jäsenten edunvalvonta ja avun saaminen työelämän siirtymätilanteissa.

Paperiliiton palveluista tärkeimpinä pidetään ansiosidonnaista työttömyysturvaa, oikeusaputoimintaa sekä liiton neuvonta- ja asiantuntijapalveluja. 

Toimitsijoiden ammattitaito ja edunvalvonnan osaaminen ovat huippuluokkaa. Hyvin organisoitu järjestö.

Työehtojen tulevaisuus epävarmaa

Se, minkälaisilla ehdoilla töitä tulevaisuudessa tehdään, on huolenaiheena neljässä vuodessa hieman laskenut. Silloin huolissaan kertoi olevansa 88 prosenttia vastaajista, nyt 81 prosenttia. 

– Muutos on edelliseen kyselyyn verrattuna hyvin pieni ja siinä saattaa näkyä käsitys omasta työnantajasta. Voi olla, että tässäkin yrityskohtaiset työehtosopimukset ja yhden yhtiön muista poikkeavat tavoitteet vaikuttavat näkemykseen työehtojen tulevaisuudesta, Juhani Siira sanoo.

Valtaosalla ei ole työstään moitittavaa: 89 vastaajista kertoi olevansa tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä nykyiseen työhönsä. Tyytyväisyys oli sitä suurempaa, mitä nuoremmasta vastaajasta oli kyse. He myös kokivat muita useammin, että oma työpaikka oli kehittynyt parin viime vuoden aikana parempaan suuntaan. 

Kyllä suosittelisin

Paperiliiton jäsenillä on tavallista suurempi into suositella (NPS) jäsenyyttä muille. Suositteluhalua perustellaan liiton edunvalvonnalla ja jäsenistön asioiden ajamisella, liiton vahvuudella ja järjestäytymisasteella sekä asioiden hoitumisella joustavasti ja ammattitaitoisesti, kuten näistä avoimista perusteluista ilmenee:

Vakaa ja jäsenistä huolehtiva liitto, osaava luottamusmiesverkosto. Korkea järjestäytymisaste.

Saa tarvittaessa tietoa ja apua työelämän pelisääntöjen kanssa painimiseen.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, graafit: Reima Kangas