Isot metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso kävivät tammikuussa tehtaillaan muutosneuvotteluja mahdollisista lomautuksista.

Kuorimo

 

Myös muutamalla muulla paperiliittolaisella työpaikalla on käyty muutosneuvotteluja erimittaisista lomautustarpeista tälle vuodelle.

Paperiliiton tietojen mukaan muutosneuvottelujen piirissä on yhteensä noin 3500 paperiliittolaista.

Liitossa lomautustarve nähdään tarpeettomana ja ristiriitaisena toimena.

– Erityisen ikävän piirteen näihin muutosneuvotteluihin tuovat nimenomaan yhtiöiden päättyneen vuoden hyvät tulokset. Jälleen halutaan ensimmäiseksi leikata työntekijän kukkarosta. Paperiliitto teki vähintäänkin kohtuulliset tes-ratkaisut eri yhtiöiden kanssa. Näinkö se palkitaan, ihmettelee Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Vanhala arvioi, että lomautusten yksi tarkoitus on vähentää tuotantoa ja paperin tarjontaa markkinoilla.

– Yhtiöt saivat aiemmin laskeville markkinoille hinnankorotukset läpi ja nyt hinnat koetetaan pitää korkeina, Vanhala perustelee.

Myös lomautusten ajankohta tuntuu oudosti valitulta.

– On huono signaali, jos lomautuksilla uhataan juuri silloin, kun tehtaille haetaan kesälomittajia ja varsinkin, kun paikoin on muutenkin vaikeaa saada osaavaa työvoimaa. Äskettäin julkistetut investoinnit osoittavat, että lomautuksissa on nimenomaan kyse hintojen pitämisestä korkeina. Toimintaympäristönä Suomeen kyllä luotetaan.

Lomautusjärjestelmä voi houkutella seisottamaan koneita Suomessa, koska vastaavaa järjestelmää ei muissa maissa ole. Toisaalta kallis energia Euroopassa voi suunnata tuotantoa Suomeen.

– Suomessa energian hinta on monia teollisuusmaita halvempaa, mutta valtioiden antamat tuet voivat myös vääristää markkinoita, Vanhala pohtii.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, kuva: Akseli Muraja