Metsäteollisuustuotteiden kysyntä elpyy hitaasti. Luonnonvarakeskuksen katsaus ennakoi tulevaa ja kertoo metsäteollisuuden odotuksista.

Kolumni

Yhteen lauseeseen kiteytyy sekä alan hyvät, että huonot uutiset:

– Kemiallisen metsäteollisuuden tuotanto- ja vientimäärät ovat kasvussa lukuun ottamatta paperintuotantoa, kertoo Luonnonvarakeskus Metsäsektorin suhdannekatsauksessaan 2024–2025.

Kartonkien tuotanto ja vienti kasvavat tänä vuonna 11 prosenttia viime vuodesta, koska varastotasot ovat laskeneet tavanomaisemmalle tasolle ja kulutus elpyy. Vaikka kartonkilaatujen hinnat ovat kesän jälkeen kääntyneet nousuun heikon alkuvuoden jälkeen, keskimääräinen vientihinta laskee tänä vuonna 4 prosenttia.

»Massan, paperin ja kartongin tuotannon työllisyyteen ennustetaan 3 prosentin lisäystä.»

Metsä Board lisäsi aaltopahvin pinta­kerroksena käytettävän kraftlainerikartongin tuotantoaan Kemissä ja Mondi PowerFlute aaltopahvin keskikerroksena käytettävän aallotuskartongin eli flutingin tuotantoa Kuopion tehtaalla.

Ensi vuonna valmistuva Stora Enson Oulun investointi lisää taivekartongin tuotantokapasiteettia, minkä vuoksi tuotanto- ja vientimäärät kasvavat edelleen 15 prosenttia. Kartonkimarkkinoilla kasvava kysyntä nostaa ensi vuonna kartonkien keskimääräistä vientihintaa 5 prosenttia.

Odottava tunnelma

Kannattavien vuosien 2021 ja 2022 jälkeen metsäteollisuuden suhdanne on muuttunut nopeasti. Tilausmäärät ja tuotehinnat ovat alentuneet ja vaikuttaneet myös työvoimaan. Lomautettuna on ollut erityisesti puutuoteteollisuuden mutta myös paperimassan, paperin ja kartongin valmistuksen työntekijöitä sekä paperituoteteollisuuden prosessityöntekijöitä.

Suhdannekatsauksesta käy ilmi, että Euroopassa paperin kysyntä on jossain määrin elpynyt.

– Aiemmin kerättiin varastoja, joita tyhjennettiin viime vuonna. Kysyntä on sitä kautta jossain määrin normalisoitunut, perusteli Luken tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Matleena Kniivilä katsauk­­sen julkistuksen yhteydessä.

Kniivilä muistutti, että viime vuonna paperin tuotantolukuihin vaikutti se, että Stora Enso sulki Anjalankosken tehtaalta paperikoneen.

Luonnonvarakeskus ennakoi, että paperiteollisuuden tuotanto- ja vientimäärät kasvavat tänä vuonna 5 prosenttia viime vuoden alhaisista luvuista. Taustalla vaikuttavat kysynnän epävarmuus, juuri tuo kapasiteetin sulkeminen ja työtaistelut. Ensi vuonna paperin kysyntä, vienti ja tuotanto laskevat pitkän aikavälin trendin mukaisesti. Hintojen ei odoteta muuttuvan merkittävästi syksyllä, ja tunnelma markkinoilla on odottava.

Viime vuonna Stora Enso sulki Sunilasta sellutehtaan. Sellun tuotanto kasvaa Suomessa tänä vuonna 4 prosenttia, kun paperin ja kartongin tuotanto elpyy ja Metsä Groupin Kemin tehdas käy.

– Kemin vaikutus realisoituu täysimääräisesti vuonna 2025. Silloin sellun tuotanto ja vienti kasvavat merkittävästi, suhdannekatsauksessa todetaan.

Työllisyyteen hidasta kasvua

Työpaikkoja luodaan ja nykyisiä osin varmistetaan investoinneilla, kuten Metsä Fibren Kemin tehtaalla ja Stora Enson Oulun tehtaan paperikoneen muuntamisella taivekartongin tuotantoon. Metsä Board ilmoitti tänä vuonna investoivansa Simpeleen pakkauskartonkitehtaaseen ja Kyröskosken tehtaaseen tulevien kymmenen vuoden aikana.

Suhdannekatsaus muistuttaa, että tuotantokapasiteetin sulkeminen ei aina välttämättä tarkoita työpaikkojen vähenemistä, sillä työllisiä voidaan siirtää yrityksissä muihin tehtäviin.

– Massan, paperin ja kartongin tuotannon työllisyyteen ennustetaan 3 prosentin lisäystä kuluvalle vuodelle ja paperi- ja kartonkivalmisteiden tuotantoon 2 prosentin lisäystä. Metsäteollisuuden kokonaistyöllisyys lisääntyy kuluvana vuonna 1 prosentin. Koko metsäteollisuuteen ennustetaan 2 prosentin työllisyyden lisäystä vuonna 2025, arvioi Marja Kallioniemi suhdannekatsauksen työllisyystarkastelussa.

Viime vuonna metsäteollisuus työllisti noin 37000 henkeä. Heidän kolme suurinta työllistäjäänsä olivat UPM, 6600, Stora Enso, 5600 ja Metsä Group, 5500 henkilöä. Suomen isoimpien työllistäjien joukossa ne sijoittuvat sijoille 11., 17. ja 19. Yritykset kokosi suuruusjärjestykseen Talouselämä-lehti numerossa 27/2024.

Tänä syksynä Metsä Group ja UPM ovat hakeneet tehtailleen eri puolille maata yhteensä 110 oppisopimuskoulutettavaa. Sellu-, paperi- ja kartonkitehtailla sekä sahoilla toteutettavat koulutukset alkavat vuoden 2025 tammikuussa tai alkuvuonna. Uusia ammattilaisia alalle tarvitaan myös tulevaisuudessa, vaikka uutisissa näkyvät vähennys- ja lomautusuhat pitävät yllä epävarmuutta työllisyysnäkymistä.

Metsäalan houkuttelevuudesta kertoo lisää Karina Jutilan kolumni sivulla 42.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, graafit: Reima Kangas