Erityisesti yövuorot riski terveydelle

Kuorimo

Vuodet vuorotyössä kuluttavat. Päällystyskoneella työskentelevä Heikki Turtiainen toivoo työnantajalta joustoja.

40 vuotta vuorotyötä syö miestä, sanoo UPM:n Kaukaan paperitehtaalla päällystyskoneella työskentelevä Heikki Turtiainen. Lyhyttä kiertoa tekevä Turtiainen huomaa vuorotöistä aiheutuvan kuormituksen erityisesti unenlaadussa. Myös sosiaaliset suhteet ovat vuosien saatossa kutistuneet vähiin.

– Kyllä se 40 vuotta vuorotyötä näkyy naamassakin, joka on kuin ajokoiralla, hän hymähtää.

Turtiainen on itse pysynyt terveenä. Osa hänen työkavereistaan on kokenut monenlaiset vaivat ja sairaudet.

Turtiainen olisi halukas päivätöihin, mutta sellaista mahdollisuutta ei ole. Hän toivoo jaksavansa eläkeikään asti.

– Olen ehdottanut, että kun meille tulee nuoria kesätöihin, minusta voisi tehdä talvityöläisen. Voisin hyvin olla kesät vapaalla ja talvet töissä. Joustoista puhutaan, mutta olisipa työnantajakin valmis niihin.

 

Monissa tutkimuksissa on todettu vuorotyön haitalliset vaikutukset terveyteen. Erityisesti yövuorot ovat haitallisia, sillä ne sekoittavat elimistön fysiologian säätelyjärjestelmiä ja unirytmiä. Yövuorot lisäävät uni-valvetilan häiriöitä, työtapaturmia, sydän- ja verisuonisairauksien ja erilaisten syöpien riskiä.

Vuorotyön vaikutukset pahenevat ikääntyessä. Erityisesti yötyöhön on yhä vaikeampi sopeutua. Ikä myös heikentää yövuoron jälkeistä unta ja työstä palautumista.

– Yli 50-vuotiaat hyötyisivät eniten päivätyöhön siirtymisestä sekä kuormittavien vuoropiirteiden, kuten yövuorojen ja lyhyiden työvuorovälien vähentämisestä, huomauttaa tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta.

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan hitaat kierrot, pitkät työajat ja runsaat yötyöt lisäävät pitkiä sairauspoissaoloja. Poissaolot korostuivat yli 50-vuotiailla.

– Asia olisi helposti hoidettavissa: yli viisikymppisille ei tarvitse laittaa useita yövuoroja peräkkäin, vaan niitä voi olla vaikka kaksi, Härmä huomauttaa.

Paperiteollisuudessa käytössä olevista vuorotyömuodoista 12 tunnin kierto kuormittaa työntekijöitä vähiten. Toiseksi paras on lyhyt kierto. Kaikista kuormittavin on pitkä kierto. Ikää huomioivia työaikajärjestelyjä ei paperiteollisuudessa ole tiettävästi käytössä.

Härmä mainitsee, että esimerkiksi Finnairilla on käytössä lentokonehuollon ikääntyneille työntekijöille nopeasti kiertävä vuoro: aamu, ilta, yö, kaksi vapaata.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Mikko Nikkinen