Apurahasta tukea tekemiseen

Vapaa-aika

Valokuvanäyttely, opintomatka ja oman musiikin tekeminen onnistuvat SAK:n kulttuurirahaston apurahalla.

SAK:n yhteisestä kulttuurirahastosta jaettiin vuodelle 2021 apurahat 16 hakijalle. Apurahan sai kolme Paperiliiton jäsentä.

Kotkalaisen Juha Rimpeläisen harrastus on tuottanut runsaasti valokuvia valittavaksi omaan näyttelyn. Työssä hän on paperisäkkilinjan pohjakoneella Pyrollsackilla.

- Valokuva saa uuden merkityksen, kun se on riittävän kokoinen. Näyttelykelpoisten riittävän isojen kuvien tulostaminen ei ole halpa juttu. Näyttely voisi toteutua loppuvuodesta, Rimpeläinen kertoo.

Rimpeläinen suoritti 6 vuotta sitten 5 kuukautta kestäneet valokuvausopinnot Kymenlaakson opistossa. Hän on edelleen kiitollinen siitä, että työpaikalta järjestyi hänelle tuolloin vuorotteluvapaa lyhyellä varoitusajalla.

- Intensiivisen koulutusjakson aikana opin lisää ilmaisusta ja kuvankäsittelystä. Nyt on helpompi toteuttaa, mitä haluaa. Teen paljon maisemakuvausta ja etsin erikoisempia ilmiöitä sumusta, vedestä tai kuusta. Ne vaativat ennakkosuunnittelua ja oikeaa ajoitusta.

Juhan Rimpeläisen kuvia:
https://www.facebook.com/juha.rimpelainen
https://www.instagram.com/juharimpelainen/
 

Lohjalainen Kai Kalteinen täydentää apurahalla kotistudionsa ohjelmistoja soitin- ja masterointisoftalla. Hän soittaa itse kitaraa, haitaria ja koskettimia. Musikaalisuus kulkee suvussa, kuten ammattikin: Kalteisen poika on paperintekijä neljännessä polvessa.

Kalteisen pöytälaatikossa on valmiina kymmeniä omia kappaleita, joille hän etsii sopivia esittäjiä. Sopiva laulaja voi löytyä vaikka karaoken ääreltä.

Tavoite on edetä kotistudion tuotoksilla radiosoittoon ja -tasoon. 41 vuotta paperiteollisuudessa on täyttymässä ja Kalteinen on päättänyt siirtyä kokonaan tekemään musiikkia.

- Täytän seuraavaksi 60 vuotta ja kun sormet vielä toimivat, ajattelin siirtyä pois työelämästä.

Vuoden verran Kalteisen musiikkia ollut kuultavissa Tahtimusa-Youtube-kanavalla.
 

Ylöjärvellä asuva Kai Kolho käyttää apurahan Nepaliin suuntautuvaan opintomatkaan. SASKin järjestämä solidaaarisuusmatka on siirtynyt koronan vuoksi tämän vuoden lopulle. Jos mahdollista, Kolho käy samalla reissulla tapaamassa kummilastaan, 16-vuotiasta Amiraa.

- Minua kiinnostaa nähdä paikan päällä, miten tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa toistensa elämään ja olla mukana tässä liikkeessä, jossa halutaan pitää huolta heikommista. Se voi olla rankkakin matka, mutta antaa varmasti perspektiiviä omaankin työhön, Kolho kertoo.

Kolho ymmärsi SASKin lähettiläskoulutuksen aikana sen, mikä merkitys vastaavilla opintomatkoilla on. Esimerkkinä toimivat Mosambikiin vierastyöläisinä saapuvat kotiapulaiset.

- Taistelu työntekijöiden oikeuksista yhdistää yli maiden rajojen. Kotiapulaiset ovat saaneet sovittua vapaapäivästä. He voivat tuntea ylpeyttä työstään, kun heitä tullaan tapaamaan toiselta puolelta maailmaa. 

SAK:n yhteisestä Kulttuurirahastosta voi hakea apurahaa aina edellisen vuoden elokuussa Kansan Sivistysrahaston eli KSR:n nettisivujen kautta. KSR tukee yhteiskunnallisesti suuntautunutta kulttuuri- ja sivistystyötä, tutkimusta, opiskelua ja valistustoimintaa.

 

https://www.sask.fi/

https://www.sivistysrahasto.fi/  
https://www.sivistysrahasto.fi/apuraha/
 

Teksti Eeva Eloranta-Jokela
Kuvat Juha Rimpeläinen