Yksi puhuu ja toinen kuuntelee. Samanlainen ajatusmaailma on hitsannut toimivan työparin.

Työpaikalla

 

Hämeenlinnan Faerch Finlandilla kunnossapitoasentajat Marko Kulmala ja Tommi Leino ovat tehneet töitä yhdessä jo päälle vuosikymmenen. He ovat oppineet tuntemaan toistensa tavat, ja sopeuttamaan omaa toimintaansa sen mukaan.

– Eihän se yhteistyö kaikkien kanssa toimi. Se on se kemia – vähän kuin parisuhteessa. Pitää olla samanhenkisiä ihmisiä, niin toimii paremmin. Ajatellaan vähän samalla tyylillä, Kulmala sanoo.

Molemmat ovat olleet aina kiinnostuneita tekniikasta, ja rassanneet jo poikasena mopoja ja myöhemmin autoja. Leino on ajanut jopa Suomen mestariksi rata-autoilussa.

– Ymmärrämme, mitä mekaanista tuolla tuotannossa tapahtuu. On helppo sellaisen kanssa tehdä töitä, Leino sanoo.

Kunnossapidossa korostuu turvallisuus. Kulmala sanoo, että jopa parin tonnin kappaleita nostellessa on osattava luottaa, että toinen tekee nosturilla juuri ne oikeat liikkeet. Pitkillä etäisyyksillä ja kovassa melussa kommunikointi täytyy pelata sormimerkein ja telepatialla.

– Tommi on itse rauhallisuus. Pinnaa riittää joka tilanteessa, ei hermostu millään eikä mistään, vaikka toiset olisivat sekunnissa täydessä liekissä. Maltti on valttia näissä töissä, hän sanoo.

Kulmala ja Leino todistavat, että työpari voi toimia erinomaisesti yksiin, vaikka temperamentit olisivat erilaiset.

– Marko puhuu ihan liikaa. En kuuntele puoliakaan. Minä voin puhua saman asian viidellä sanalla, kun Marko kymmenellä, Leino kuittaa pilke silmäkulmassa.

Hän kehuu, että Kulmalan paras ominaisuus on kokemus.

– Työskentely ammattitaitoisen ja osaavan työkaverin kanssa on turvallista ja helppoa, Leino sanoo.

Tauolla he juttelevat kaikenlaisista ajankohtaisista asioista. Samaa mieltä ei aina olla, mutta ei tarvitsekaan.

– Jutellaan hallituksen toimista, ammattiyhdistysasioista. Mistä vaan, mikä on tapetilla. Ehtoopäivällä varmaan ihmetellään alkavaa rallia. Päivänpolttavista voidaan olla eriäkin mieltä, mutta työasioista aina samaa, Kulmala sanoo.

Leino tarkentaa, että Kulmala puhuu ja hän kuuntelee.

– Töihin kun tullaan, niin kävellään sähköverstaan läpi. Sen kuulee ovelle, onko Marko töissä. Hän on äänessä jo aamulla, Leino sanoo.

Teksti: Mari Schildt, kuva: Reima Kangas