Vieläkään ei toteutunut exit

Kuorimo

Syksyn saapuessa työpaikolla jatkuu uusi normaali. Koronan aiheuttamia poikkeusjärjestelyjä ei olla purkamassa myöskään Imatran Stora Enson tehtailla.

Imatran Stora Enson tehtailla työntekijät on otettu hyvin mukaan korona-ajan toimien suunnitteluun. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat, sillä vaara ei ole ohi.

Syksyn alkaessa työpaikoilla jatkuu uusi normaali, johon totuttiin jo keväällä. Koronavirusepidemian aiheuttamia poikkeusjärjestelyjä ei olla purkamassa myöskään Imatran Stora Enson tehtailla.

– Exit-suunnitelma ei ole vielä ajankohtainen eikä tule olemaan lähiaikoinakaan, huomauttaa työsuojeluvaltuutettu Seppo Jäntti.

Hänen mukaansa työntekijäporras on otettu alusta alkaen mukaan koronatoimien suunnitteluun.

– Totta kai asiat voisi aina hoitaa paremmin, mutta minusta meillä on onnistuttu hyvin mahdollisuuksien rajoissa. Säännöllisiin palavereihin ovat kokoontuneet tehtaan johto sekä pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut. Lisäksi meillä on koronaryhmä, joka jalostaa ja panee toimeen esiin tulleita asioita ja hoitaa viestinnän kentälle. Koronaryhmään ei kuulu työntekijöiden edustajia.

Kartonkikone 1:llä työskentelevä Teemu Savolainen kiittelee hänkin tehtaan toimia koronavirusepidemiassa. Hänen mukaansa työntekijöiden ehdotuksia on kuultu ja otettu huomioon.

– Mielestäni tiedotus on toiminut hyvin. Myös kesätyöntekijöille on kerrottu poikkeusjärjestelyistä. Savolainen nimitettiin heinäkuussa Imatran tehtaiden toisen kvartaalin turvallisuuslähettilääksi.

Tietyissä Stora Enson tehtaissa valitaan neljä kertaa vuodessa työntekijöiden ja toimihenkilöiden joukosta turvallisuuslähettilääksi työntekijä, joka on tehnyt hyvää turvallisuustyötä.

Savolainen on saanut erityistä kiitosta siitä, että hän on aktiivinen turvallisuushavaintojen tekijä. Hän bongailee muun muassa rikkinäisiä kaiteita ja pultteja, joihin hiha saattaa tarttua kiinni.

Savolaisen mukaan koronatoimet eivät ole vaikuttaneet turvallisuushavaintojen tekemiseen.

– Turvallisuushavaintoja tehdään aina, kun on aihetta, on sitten korona-aika tai ei.

Virustartuntojen kannalta rauhallinen kesä on tuudittanut monet ajattelemaan, että vaara on ohi. Jäntti muistuttaa, että näin ei ole.

– Epidemia ei todellakaan ole ohi, kun katsoo maailman ja Suomen tartuntatilannetta. Ymmärrän, että ihmiset alkavat hiljalleen turhautua, mutta edelleen pitää jaksaa noudattaa poikkeustoimia, huolehtia etäisyyksistä sekä omasta ja työpaikan hygieniasta.

 

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Päivi Idström