»Vastassaan liitoilla on Teslan, Space X:n ja X:n omistaja Elon Musk.»

Kolumni

 

Lakkovahdit keltaisissa liiveissään seisovat vakavina Tesla-korjaamoiden ja huoltopisteiden ulkopuolella eri puolella Ruotsia. On lokakuun loppu, kun taistelu alkaa. Vaikka sähköautoyritys on toiminut Ruotsissa monta vuotta, se ei vieläkään ole suostunut solmimaan työehtosopimusta. Teollisuustyöntekijöiden ammattiliitolla IF Metallilta loppui kärsivällisyys. Lakkovahtien syviin otsaryppyihin on syytä. Vastassaan liitoilla on Teslan, Space X:n ja X:n, entisen Twitterin, omistaja Elon Musk, jota tunnetaan myös ammattiyhdistysliikkeen vastustajana ja murskaajana. Yrityksen linja on maailmanlaajuisesti kirkas kuin lasi: työehtosopimuksia ei solmita missään.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsin työehtosopimukset eivät ole yleissitovia. Laissakaan ei ole minimipalkkamääräyksiä. Ei myöskään ole laitonta olla solmimatta työehtosopimusta. Silti valtaosa työntekijöistä ja yrityksistä on sopimusten piirissä. Useimmiten se tapahtuu siten, että työnantaja liittyy omaan liittoon tai allekirjoittaa liityntäsopimuksen. Jos työnantaja ei suostu sopimukseen, ammattiliitoilla on taistelukeinot painostaa yritystä tähän. Juuri sitä IF Metall ja muut ammattiliitot tekevät tällä hetkellä.

Pelkona on, että muutkin yritykset innostuisivat jättäytymään työehtosopimusten ulkopuolelle. Silloin työnantaja voisi muuttaa työsuhteen ehtoja yksipuolisesti. Sitä liitto ei tietenkään halua. Työnantajille ja yrityksille se ei myöskään olisi hyvästä, koska silloin kilpailua voidaan käydä eri ehdoilla. Toisin sanoen Ruotsin malli horjuisi – se samainen malli, joka on tuonut maailmanluokan työrauhaa yrityksille, ja lisäksi vaurautta yrityksille, työntekijöille ja yhteiskunnalle.

Tesla on pysynyt visusti hiljaa mediassa. Kun taistelu marraskuussa laajeni muiden liittojen tukitoimiin, Elon Musk twiittasi ”insane” eli aivan hullua.

Epäilen, että taistelu tulee jatkumaan pitkään. Taipuuko Tesla lopulta Ruotsin malliin vai lähteekö maasta, jää nähtäväksi. IF Metall puolestaan ei voi enää perääntyä, koska silloin liitto perääntyisi koko Ruotsin mallista. Ruotsin ay-liikkeellä, jos jollain, on mahdollisuus saada Tesla taipumaan työehtosopimukseen. Se vasta hullua olisi.