Valitse mieluisa laji ja lähde liikkeelle maltillisesti, kun aloitat liikuntaharrastuksen. Mika Nikkanen rupesi juoksemaan.

Työpaikalla

 

Ensimmäiset lenkit tuntuivat pahalta, Mika Nikkanen, 39, muistelee. Alussa hän juoksi osan matkaa ja käveli välillä. Kunto alkoi kuitenkin nousta nopeasti ja juokseminen muuttui koko ajan helpommaksi.

Nikkanen aloitti liikunnan uudestaan viime helmikuussa seitsemän vuoden tauon jälkeen. Tuona aikana paino oli noussut kymmenisen kiloa ja fyysinen ja henkinen jaksaminen ottaneet takapakkia.

Aiemmin hän oli pelannut muun muassa jalkapalloa ja salibandya, mutta nyt lajiksi valikoitui polkujuoksu, jonka hän aloitti yhdessä vaimonsa kanssa.

– Kotimme lähellä on maastopyöräreittejä, joita pitkin oli hyvä juosta talvellakin. En tykkää juosta kovalla asfaltilla vaan nimenomaan maastossa. Polkujuoksussa on myös haastetta, kun on loikittava juurien ja kantojen yli.

Kun aloittaa liikunnan tauon jälkeen tai nollasta, voi harrastus alkuhuuman jälkeen lopahtaa, jos valitsee lajin väärin tai treenaa enemmän kuin oma taso sallii.

Terveystalon fysioterapeutti Mikko Petäjäniemi vinkkaa, että kannattaa valita laji, joka oikeasti tuo hyvän olon. Tavoitteiden on hyvä olla alussa maltillisia. Koskaan ei saisi olla tunnetta, että treenaaminen on pakkopullaa.

12 tunnin työvuoroa Walkilla kreppikoneella tekevä Nikkanen myöntää, että lenkille lähteminen ei aina ole herkkua.

– On vain laitettava kengät jalkaan ja mentävä ulos. Ensimmäisen kilometrin jälkeen alkaa helpottaa. Paras fiilis tulee lenkin jälkeen. Jos juoksu on kulkenut hyvin, koko kropassa on hyvä fiilis ja olo virkeä.

Aloittelijalle sopii 3 –4 liikuntakertaa viikossa. Aikaa pitää jättää myös palautumiselle. Petäjäniemi korostaa, että palautumisessa on tärkeä ottaa huomioon elämän kokonaistilanne: jos on stressiä töissä tai muuten kuormittava vaihe, liikunnan on oltava kevyempää.

Nikkanen tekee viikossa kahdesta kolmeen lyhyempää lenkkiä ja yhden pidemmän. Hän suunnittelee etukäteen treenipäivänsä.

– Yritän pitää kiinni siitä, että joukkoon mahtuu myös laiskoja päiviä, jolloin en käy töissä enkä lenkillä.

Nikkaselle polkujuoksu on merkittävä tekijä jaksamisen kannalta.

– Kun on 12 tuntia töissä sisällä ilman päivänvaloa, alkaa se väsyttää. Väsymys haihtuu, kun pääsee raikkaaseen ilmaan. Juostessa saa ajatukset irti työasioista.

Liikunnan aloittamisen myötä Nikkasen paino on tippunut kymmenen kiloa, vireys­tila kohentunut ja unen laatu parantunut.

Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Reima Kangas