Vakipaikasta vakautta elämään

Arjessa

Kiitos vaan luottamuksesta, sanoi Riku Juujärvi, kun vakipaikkaa tarjottiin.

Sonocolla Karhulassa työskentelevä Riku Juujärvi vastaa puhelimeen ylitöistä. Hän on ajamassa ”raanaa” eli katossa kulkevaa kuljetinta, jota pitkin hylsypaketteja siirrellään.

Juujärveä eivät haittaa satunnaiset ylityöt, kun muuten saa tehdä päivää.
– Olen tosi tyytyväinen päivävuoroon, sillä säännöllinen työaika viikonloppuvapaineen auttaa työn ja arjen yhteensovittamisessa. Meillä on 1-, 6- ja 9-vuotiaat lapset, ja hammashoitajana työskentelevä vaimoni tekee myös aamu- ja iltavuoroja. 

33-vuotiaan Juujärven suhde Sonocoon on pitkä ja monivaiheinen. Yläasteen jälkeen hän lähti opiskelemaan prosessialaa ja pääsi jo opintojen aikana Sonocolle työharjoitteluun ja kesätöihin.
– Älä kysy, miksi valitsin prosessialan. Ei harmainta hajua. Kai minä kuulin, että palkkaus olisi kohdillaan.
Armeijan jälkeen Juujärvi teki sivuretken Sotkaan. Sitten Sonocolta soitettiin. Työrupeama päättyi kuitenkin yt-neuvotteluihin ja irtisanomiseen tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Juujärvi löysi töitä rakennuksilta ja alkoi samalla suorittaa talonrakentajan tutkintoa.
– Sitten soittivat taas Sonocolta ja pyysivät töihin. Sanoin, etten tule vielä, vaan haluan saada tutkintoni ensin loppuun. 
Neljä, viisi vuotta sitten Juujärvi palasi Sonocolle ja sai pian vakituisen työpaikan.
– Kiitos vaan luottamuksesta, totesin. Tuntuihan se hyvältä saada vakautta ja ennustettavuutta elämään.

Juujärvi kuvailee olevansa monitoimimies, jolle ovat tulleet tutuksi kaikki hylsytehtaan hommat: mekaaninen kunnossapito, lastaus ja pakkaus, laboratoriotyöt, koneiden ajot ja trukkikuskin hommat. 

Osasto 73:n hallituksen varajäseneksi Juujärvi lähti pari, kolme vuotta sitten.
– Pyysivät mukaan, kun olen tällainen sosiaalinen kaveri. Olen ollut mukana kokouksissa, talkoissa ja tapahtumia järjestämässä.

Samalla saa tietoa ajankohtaisista asioista. Ei minulla ole mitään hinkua päästä vastuullisemmille paikoille vaan koen, että varajäsenenäkin pääsee vaikuttamaan ihan riittävästi.

Juujärvi odottelee, että koronarajoituksen päättyisivät ja tapahtumia päästäisiin taas järjestämään.
– Ideoita on vaikka kuinka paljon.

Teksti Tiina Suomalainen