Vähentäminen kannattaa aina

Kuorimo

Mitä enemmän juo alkoholia, sitä suurempia ovat sen aiheuttamat terveyshaitat.

Vuonna 2012 Timo Heinonen puhalsi töissä alkometriin 0,27 promillea. Se havahdutti UPM:n Kaipolan tehtaalla kunnossapidossa työskentelevän Heinosen muuttamaan alkoholinkäyttöään.

Hän jätti pois väkevät, perjantaipullon ja humalajuomisen.

– Ei minusta absolutistia tullut. Juon edelleen saunaolueni ja reissun päällä muutaman lasillisen. Mutta humalajuominen jäi – eihän siinä ole mitään järkeä.

Heinosen elämätapamuutokseen on kuulunut myös työmatkapyöräily ja ruokavaliomuutokset. Tulokset näkyvät: paino on tippunut rutkasti ja kolesteroli ja verenpaine korjaantuneet.

Vähentäminen kannattaa muutenkin kuin painonhallinnan vuoksi.

Alkoholi on melkoinen kaloripommin, ja juomat kerryttävät helposti kiloja vyötärölle. Grammassa alkoholia on peräti 7 kilokaloria.

– Gramma alkoholia on siis liki gramma läskiä. Yli puolet keski-ikäisten suomalaismiesten lihavuudesta johtuukin oluesta, sanoo A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.

Vähentäminen kannattaa muutenkin kuin painonhallinnan vuoksi. Alkoholin aiheuttamat sairaudet ovat ilmeisesti yleisin työikäisten kuolinsyy Suomessa. Runsas alkoholinkäyttö on riski sydän- ja aivoterveydelle. Lisäksi alkoholi on linkitetty noin 40:een eri syöpään.

– Alkoholi on aivan turha terveysriski, koska emme tarvitse sitä.

 

Tipaton kuukausi on hyvä startti pohtia omaa alkoholinkäyttöään ja tehdä siihen muutoksia. Tipattomuuden välittömät vaikutukset, kuten unenlaadun paraneminen, vireystason koheneminen ja turvotuksen väheneminen, motivoivat monia vähentämään alkoholinkäyttöään pysyvästi.

– Jos kuukausi on yhtä tuskaa ja sitä vain odottaa, milloin pääsee taas korkkaamaan pullon, kielii se riippuvuudesta, johon on syytä hakea apua, Simojoki huomauttaa.

Alkoholin riskikäytön raja on miehillä enintään 7 annosta ja naisilla enintään 5 annosta päivässä. Viikkotasolla riskiraja menee miehillä 24 annoksessa ja naisilla 16 annoksessa.

Simojoki korostaa, että rajat on määritelty terveelle nuorelle aikuiselle.

– Kun ikää, sairauksia ja lääkityksiä tulee, ei voi enää juoda kuten parikymppisenä, vaan pienemmätkin määrät voivat jo aiheuttaa haittoja.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Reima Kangas