UPM:n vähennys-yt:t päättyivät

Kuorimo

Viideltä UPM:n tehtaalta sanotaan irti yhteensä 116 työntekijää.

UPM:n Jämsänkosken tehtaalla oli maanantaina surupäivä. Työnantaja tuli viimein kaapista ulos kertoen tyrmäävät uutiset. Peräti 26 työntekijää joutuu kovan irtisanomisen kohteeksi.

Näin päättyivät syksyn pitkät yt-neuvottelut, joissa UPM järjesteli uusiksi Kaipolan ja Jämsänkosken tehtaiden henkilöstövakanssit.

Jämsänkosken tehdas joutui pelilaudaksi: työntekijöitä siirrettiin Kaipolasta Jämsänkoskelle kuin shakkinappuloita - osa syötiin ulos laudalta.

- Tilanne heikentää työilmapiiriä, ennustaa pääluottamusmies Jari Kallio.

Kaipolan tehtaan toiminta päättyy kokonaan, mutta Jämsänkoskelta ei vähene yhtään työpaikkaa. Päinvastoin tuotantoa kehitellään ajan haasteita vastaavaksi: Jämsänkoskella ryhdytään valmistamaan sanomalehtipaperia.

Silti Jämsänkosken tehtaan työntekijöistä saa lähtöpassit 51 henkeä. Kovien irtisanomisten lisäksi eläkeputkeen lähtee 21 henkeä ja eläkkeelle neljä. 

Menettelytapa ei saa kiitosta pääluottamusmies Jari Kalliolta.

- Henkilövahvuus ei todellakaan vähene, mutta täällä päässä tehdään nyt tilaa Kaipolan entisille työntekijöille. Tämä vaikuttaa aivan varmasti vielä pitkään työilmapiiriin, Kallio summaa.

Hän ei osaa kertoa, millaisilla kriteereillä vaihdos on suoritettu. Työnantajalla on ollut jonkinlainen pisteytys, minkä perusteella se on jakanut työntekijät vuohiin ja lampaisiin.

Yksi asia on varmaa:

- Jokaisen kovan irtisanomisen laillisuus käydään läpi Paperiliiton lakimiehen kanssa, Kallio sanoo.

Väki vähenee, eivät työt

Tunteenpurkaus kuuluu myös Pietarsaaren pääluottamusmies Sauli Tialan äänessä.

- Olen vihaisen iloinen, hän sanoo.

Vihaisuus tulee siitä, että Pietarsaaren sellunvalmistuksesta lähtee 9 vakanssia. Yksi niistä on kova irtisanominen. Lisäksi viisi siirtyy eläkkeelle ja kolme putkeen.

- Työt eivät sinällään vähene. Työhön jäävillä on vain nyt entistä enemmän töitä.

Iloisuus johtuu helpotuksesta, että äärimmäisen raskas syksy alkaa olla takana ja epävarmuus on ohitse, vaikka se kirpaiseekin.

- Koko vuosi on ollut meillä yhtä hullunmyllyä ja porukoitten mieliala on ollut hirmu lujilla.

Pietarsaaressa ollaan siirtämässä myös sellun kuljetus tehtaalta satamaan ulkoistuksen piiriin. UPM ostaa tästä eteenpäin kuljetuksen sieltä, mistä edullisimmin sen saa.  

Kirpaisee myös muualla

Kymin sellutehtaalla pääluottamusmies Hannu Mentula on oikeastaan melko tyytyväinen yt-neuvotteluiden lopputulemaan. Pahimmalta eli kovilta irtisanomisilta vältyttiin kokonaan. Myös työntekijöiden vähennystarve putosi 16 henkilöstä kahdella.

- Meillä lähtee 6 henkilöä eläkkeelle ja 8 henkilön vähennys hoituu putkijärjestelmän kautta.

Kaukaallakaan kovia irtisanomisia ei näytä tulevan. Suoraan eläkkeelle siirtyy 10 henkilöä ja putken kautta 9.

Tervasaaressa yt-neuvottelut päättyivät osittaiseen torjuntavoittoon. Kun elokuussa työnantaja ilmoitti 38 työpaikan vähentämisestä, loppusaldo on 23. Suurin osa irtisanomisista on onnistuttu hoitamaan pehmeillä järjestelyillä, mutta 8 kovaa irtisanomista koettiin. Se saa pääluottamusmies Tomi Eerolan mielen synkäksi.

- Pehmeitä menetelmiä olisi voitu käyttää enemmänkin, mutta työnantaja ei hyväksynyt, hän toteaa.

Tervasaaressa odotellaan vielä joulukuuta, jolloin saadaan tieto pakkauslinjan automatisoinnin vaikutuksista. On mahdollista, että investointi vähentää väkeä viiden henkilön verran.

Teksti Päivi Ketolainen