Työtuomioistuin määräsi Stora Enson maksamaan lähes 800 000 euroa korvauksia Veitsiluodon tehtaan irtisanotuille osaston luottamushenkilöille. Stora Ensolle kertyi lisää maksettavaa myös toisesta irtisanomisriidasta.
Työpaikalla
Maailman pohjoisimman paperitehtaan viimeinen paperikone Veitsiluodossa lopetti tuotannon syyskuun lopussa 2021.
Stora Enso sanoi irti Veitsiluodon sellutehtaalta, kolmelta paperikoneelta ja arkittamolta 550 ihmistä. Heistä paperiliittolaisten osuus oli 392 Stora Ensolta ja 82 kunnossapitoyhtiö Eforalta. Myös Kemikaalivalmistaja Omya lopetti samassa yhteydessä toimintansa Veitsiluodossa.
Toimintaan jäivät vesi- ja voimalaitos tuottamaan lämpöä asutusalueelle ja tehdasrakennuksiin sekä varmistamaan talousveden saanti ja jätevesien puhdistus. Lisäksi tehtaalle jäi työntekijöitä tehdasalueen suojelu-, kunnossapito- ja laboratoriotehtäviin.
Vaihtoehtoja ei käytetty
Jäljelle jääneiden toimintojen perusteella työtuomioistuin päätyi siihen, että luottamushenkilöiden irtisanomiselle oli vaihtoehtoja. Kuuden osastonluottamushenkilön tai heidän luottamushenkilöinä edustamiensa työntekijöiden työ ei ollut kokonaan päättynyt työehtosopimuksessa tarkoitetulla tavalla. Kahden luottamusmiehen osalta työnantaja oli rikkonut työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuutensa, työtuomioistuin katsoi.
Olisi toivottavaa, että nyt annettu ratkaisu olisi viimeinen, jossa käsitellään luottamushenkilöiden irtisanomista.
Stora Enso velvoitettiin korvaamaan kahdeksalle irtisanotulle osastonluottamushenkilölle lähes 800 000 euron korvaukset. Yritys joutuu maksamaan omien noin 110 000 euron lisäksi Paperiliiton 22 900 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut.
Lisäksi työtuomioistuin edellytti Metsäteollisuus ry:ltä huolellisuutta: sen olisi pitänyt huomata jäsenyrityksensä työehtosopimuksen vastainen menettely ja pyrkiä oikaisemaan se. Koska työnantajaliitto ei näin toiminut, se tuomittiin hyvityssakkoon valvontavelvollisuutensa laiminlyömisestä.
Irtisanomissuojaa rikottiin
Työsopimuslain ja työehtosopimuksen mukaan osastonluottamusmies voidaan irtisanoa vain, kun työ päättyy kokonaan eikä työnantaja voi järjestää hänelle hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai hänelle muutoin sopivaa työtä tai kouluttaa häntä muuhun työhön työsopimuslaissa tarkoitetulla tavalla.
Loppuvuodesta 2024 annettu tuomio oli kolmas metsäteollisuuden työpaikkaa koskeva työtuomioistuimen tuomio muutaman vuoden sisällä.
– Kaikissa näissä on katsottu, että luottamushenkilön irtisanomissuojaa on rikottu. Kun paikallisen sopimisen lakimuutokset on nyt tulleet voimaan ja luottamushenkilöiden merkitys paikallisten riitojen selvittelyssä korostuu, olisi toivottavaa, että nyt annettu ratkaisu olisi viimeinen, jossa käsitellään luottamushenkilöiden irtisanomista, toteaa Paperiliiton juristi Juha Koivisto.
Toinen tuomio
Vuoden 2024 lopulla työtuomioistuin antoi tuomion myös toisessa Paperiliiton ja Stora Enson välisessä irtisanomisriidassa.
Työtuomioistuin velvoitti työnantajan maksamaan työntekijälle lähes 50000 euron korvauksen ja korvaamaan Paperiliiton oikeudenkäyntikulut 12370 euroa. Työtuomioistuin vahvisti Stora Enson rikkoneen Storan Enson ja Paperiliiton välillä sovitun yrityskohtaisen työehtosopimuksen osana noudatettavan paperiteollisuuden irtisanomissuojasopimuksen määräyksiä.
Työntekijän työsopimus oli irtisanottu työkyvyn olennaisen ja pitkäaikaisen vähentymisen perusteella. Työtuomioistuimen mukaan työnantajalla ei kuitenkaan ollut asiallista ja painavaa syytä irtisanoa työntekijän työsopimusta, koska se ei ollut selvittänyt työntekijän kanssa mahdollisuutta työajan lyhentämiseen ja asteittain toteutettavaan työhön paluuseen sen jälkeen, kun työeläkeyhtiö oli hylännyt kuntoutushakemuksen.
Vaikka pääluottamushenkilö välitti tiedon irtisanotun työntekijän työkyvyssä tapahtuneesta muutoksesta ja halusta palata töihin, työnantaja ei ollut ryhtynyt selvittämään työntekijän työkykyisyyttä. Työnantaja toimi näin itseään velvoittavaa lojaliteettiperiaatetta vastaan.
Luottamushenkilö ja oikeusturva
Liiton jäsenten tukena työpaikoilla on luottamushenkilö. Hän edustaa ammattiliittoon järjestäytyneitä työntekijöitä. Jos työntekijöiden ja työnantajan välillä syntyy erimielisyyksiä, ne pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan työpaikalla ja vasta sen jälkeen liiton toimiston asiantuntija-avun turvin. Oikeuskäsittely on viimeinen keino ratkaista erimielisyys, jos muut keinot eivät tuo ratkaisua.
Paperiliiton jäsenyyteen sisältyy oikeusturva. Liiton oikeusapu kattaa jäsenen oikeudenkäyntikulut ja häviötapauksessa myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut ilman omavastuuta ja ylärajaa.
.
Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, kuva: Stora Enso