Työsuhdepyörästä tuli heti suosittu. Metsä Groupissa niitä on hankittu jo yli tuhat. Ari Helander hankki sähköpyörän ja rullailee 12 kilometrin työmatkan läpi talven.

Kuorimo

 

Kun työsuhdepyörän hankkiminen tuli Metsä Groupilla tämän vuoden alkupuolella mahdolliseksi, Ari Helander oli työpaikallaan ensimmäisten joukossa sitä hyödyntämässä.

Takon tehtaalla sähkökunnossapidossa työskentelevä Helander hankki 4000 euron suuruisella pyöräedulla sähkömaastopyörän. Siitä alkoi saman tien myös talvityömatkapyöräily.

– Olin sanonut vaimolle, että jos pyöräetu tulee ja jos saan vaihdettua vuorotöistä päivätöihin, myymme toisen auton pois ja alan pyöräillä työmatkat. Näin kävi.

Metsä Groupissa pyöräetu on ollut hyvin suosittu. Se otettiin käyttöön työntekijöiden toiveesta ja yrityksen suomalaisista työntekijöistä sitä hyödynsi ensimmäisen puolen vuoden aikana lähes joka viides. Työsuhdepyöriä on hankittu yli tuhat.

Metsä Board Takon pääluottamusmies Juha Ruorasen mukaan 25 prosenttia henkilöstöstä eli 47 työntekijää on tähän mennessä ottanut pyöräedun. Moni on hankkinut Helanderin tavoin sähköpyörän.

Stora Ensolla on myös pyöräetu käytössä ja se on ollut hyvin suosittu. UPM:lta kerrotaan, että pyöräetu on valmisteilla.

Helanderin työmatka Pirkkalasta Tampereen keskustaan on noin 12 kilometriä kanttiinsa. Joskus hän kiertää kotiin palatessaan Pyhäjärven niin, että lenkkiin tulee kymmenen kilometriä lisää.

– Olen huomannut, että vireystaso on aamulla töihin tullessa aivan eri luokkaa kuin jos olisi ajanut autolla. Työpäivän jälkeen ei tule podettua huonoa omaatuntoa, vaikka jäisi sohvannurkkaan.

55-vuotias Helander on aina ollut liikkuvainen ja pyöräillyt työmatkat kesäkaudella. Hän harrasti talvista työmatkapyöräilyäkin, ennen kuin 16 vuotta kestänyt vuorotyöjakso alkoi.

Tänä vuonna Tampereen seudulle saatiin talvikelit aikaisin. Helander sanoo, että hyvät nastarenkaat sekä valot edessä ja takana takaavat turvallisen matkan.

– Kyllähän sähköpyörääkin joutuu polkemaan, mutta rospuuttoaikaan ja sohjossa eteneminen on paljon helpompaa ja mukavampaa kuin tavallisella pyörällä.

Helander lähtee polkemaan töihin noin kello 6. Rankkojen lumisateiden aikaan aurat ei ole välttämättä auranneet koko matkalta pyöräteitä puhtaaksi, mutta onneksi näitä päiviä osuu kohdalle harvoin.

Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Mirjami Liimatainen