Työpariaan opastava Hannu Syrjä on huomannut, että moniosaajan koulutus on antoisaa myös opettajalle.
Työpaikalla
Prosessinhoitaja Marko Luukkosen arkirutiinit Corex Finlandin kartonkitehtaassa Porissa ovat muuttuneet. Hän tuli uusiomassalaitokselta uuden opetteluun kartonkikoneen kuivaan päähän. Oppia jakaa operaattori Hannu Syrjä. Heistä on tulossa työpari.
– Meillä on täällä semmoinen mahdollisuus, että kun oppii omat työt, niin sitten on mahdollisuus lähteä opiskelemaan lisätehtäviä. Kyllähän se vaikuttaa työssä viihtymiseen, kun ei ole joka päivä sitä samaa, Luukkonen miettii.
Hän kertoo, että uusien tehtävien myötä hän on alkanut paremmin hahmottaa tehtaan kokonaisuutta.
– Kun tähän asti olen tehnyt massaa, niin nyt alan ymmärtää, mitä massalle tapahtuu, ja millainen lopputuote siitä tulee, hän sanoo.
Miehet kiittelevät, että kiireen kanssa ei tarvitse tehtaalla oppia.
– On hienoa, että on annettu aikaa opettaa ja aikaa oppia. Eihän se kiire ketään palvele, jos ei vielä aivan osaa. Se voi olla myös turvallisuusriski. Onneksi meillä ei sellaista ongelmaa ole, Syrjä sanoo.
– Ensin Hannu näyttää ja selittää. Kun olen sen muutaman kerran nähnyt, teen itse, ja Hannu vieressä opastaa ja ohjeistaa, Luukkonen kertoo.
– Yritän aina kertoa, että miksi näin. Tehdas on ollut tässä jo sata vuotta, ja täällä on jo harjaannuttu siihen, miten hommat kannattaa tehdä. Parhaat tyylit on jo keksitty, Syrjä kertoo.
Luukkonen myöntää olevansa stressaajaluonne, jota satunnaiset vastoinkäymiset harmittavat. Syrjä kuitenkin kiittelee, että Luukkonen on fiksu kaveri, joka ymmärtää tehtaan kokonaisuutta.
Opetustilanteessa on pari asiaa, jotka kannattaa miesten mukaan muistaa.
– Opettajan täytyy olla rauhallinen, selittää hitaasti, että asiat jäävät hyvin mieleen. Ei saa turhautua, jos huomaa, että toinen ei opikaan nopeasti. Vaikka opetettava joutuu kysymään yksinkertaista asiaa monta kertaa, pitäisi vain jaksaa toistaa. Kärsivällisyyttä se vaatii kummaltakin, Luukkonen miettii.
Kesän uusille kesätyöntekijöille Syrjä antaa neuvoksi, että kannattaa tulla oppiin nöyrällä mielellä.
– Että maltettaisiin edes muutaman kerran kuunnella, että tehdään se näin. Sitten kun on ammattilainen, saa tehdä niin kuin parhaaksi näkee, Syrjä sanoo.
Teksti: Mari Schildt, kuva: Jussi Partanen