Työelämän laatu on heikentynyt ja työttömien ansioturvalle pääsy vaikeutunut. Uusia muutoksia työttömyysturvaan on tulossa tammikuussa.

Kuorimo

Paperiliitto kävi tes-neuvottelunsa yritysten kanssa alkuvuodesta. Kun nyt suurin osa muista SAK:laisista ammattiliitoista käy omia neuvottelujaan, työmarkkinamaasto jatkuu yhä vaikeakulkuisena.

Hallituksen työlainsäädännön ja sosiaali­turvan muutokset etenevät. Niitä on käyty läpi myös Paperiliiton ammatti­osastojen syyskokouksissa. Muutokset ovat toteutumassa samaan aikaan, kun SAK:n Hyvän työn mittari kertoo työelämän laadun heikentyneen. SAK:laisten liittojen työssäkäyvien jäsenten työelämää mitataan kymmenen eri laatukriteerin avulla, joista yhdeksässä kehitys on kääntynyt parissa vuodessa työntekijöiden kannalta huonompaan suuntaan. Vain työtahti on keventynyt viimeisen kahden vuoden aikana.

– Huonoksi määriteltävän työn osuus on noussut toissavuodesta 4 prosentti­yksikköä ja on nyt 10. Tämä tarkoittaa, että noin 20 000 työntekijää on siirtynyt laadultaan huonoon työhön kahden viime vuoden aikana, SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätänen summaa tiedotteessa.

Työelämän laatua ovat huonontaneet esimerkiksi työntekijöiden toimeentulo ja kokemus työsuhteen varmuudesta. Näätänen näkee, että taloudellinen epävarmuus saattaa nakertaa työtyytyväisyyttä ja työn mielekkyyttä.

Leikkaukset voimaan

Syyskuun alussa tuli voimaan maan hallituksen kolmas leikkauspaketti työttömyysturvaan. Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa leikataan 20 prosentilla jo noin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen ja vielä viidellä prosentilla kahdeksan kuukauden jälkeen.

SAK:n esimerkissä 2000 euron kuukausituloilla 1306 euron ansiopäiväraha laskee ensin 1045 euroon kuukaudessa ja lopulta 980 euroon. Työttömyyden pitkittyessä leikkaus on näin 326 euroa kuukaudessa.

Hallitus on antanut esityksen, jonka mukaan työllistymistä edistävien palvelujen ajalta maksettaisiin jatkossa samansuuruista työttömyysetuutta kuin työttömänä ollessa. Korotusosien maksaminen palvelujen ajalta lakkaisi ja myös liikkuvuusavustuksen korotusosaa esitetään poistettavaksi.

Vuoden 2025 alussa voimaan tuleviksi kaavailluista muutoksista voit lukea tarkemmin osoitteessa www.paperikassa.fi ja tästä lehdestä sivulta 34.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, kuva: Reima Kangas