Työaikamuotoa 37 tekevien kesäloma piteni tänä vuonna reilusti. – Ensimmäistä kertaa kesäloma tuntui lomalta, sanoo Esko Mikkonen.

Työpaikalla

 

Kun Esko Mikkonen jäi viimeisestä yövuorosta kesälomalle, auton mittari näytti yhtä astetta pakkasta. Oli toukokuun alku, ja työpaikka on Kemissä.

– Ei se aivan kesältä tuntunut, mutta kyllä se siitä iloksi muuttui, sanoo Mikkonen.

Häntä ei haitannut, että auringonotto jäi lomalla vähille. Tärkeintä oli, ettei töihin tarvinnut mennä ja pääsi pidemmäksi aikaa päivärytmiin.

– Siinä pääsi kunnolla lepäämään ja ehti tehdä kaikenlaisia korjaushommia kotona. Ulkoilukelit olivat hyvät, hän sanoo.

Uusissa työnantajakohtaisissa työehtosopimuksissa on noudatettava vuosilomalain mukaisia kesä- ja talvilomajaksoja. Keskeytymätöntä kolmivuorotyötä (tam 37) tekeville se tarkoittaa, että heidän kesälomansa piteni tänä vuonna selvästi. Kesäloman pituus on aiemmin ollut 24–26 päivää. Nyt se on 34–36 päivää. Uutta on myös yhtäjaksoinen 8–10 päivän talviloma. UPM:n työntekijöille tosin alkuvuoden lakko vaikuttaa sen verran, että ensi vuoden talviloma jää väliin. 

Metsä Fibren tehtaalla kuitusalissa työskentelevä Esko Mikkonen toteaa, että kesäloman pidennyksellä oli hyvin suuri merkitys.

– Olen ollut noin 25 vuotta tehtaassa töissä, ja ensimmäistä kertaa kesäloma tuntui lomalta, hän sanoo.

Töihin palatessa merkittävää eroa vireydessä ei silti huomannut. Mikkonen toteaa, että 51-vuotiaana edes viiden viikon jakso ei enää riitä väsymyksen poistamiseen.

– Olen tehnyt niin kauan vuorotyötä, että vaatisi varmaan vuoden, että oikeasti virkistyisi. On se kuitenkin eteenpäin, että saa olla pitempään normaalirytmissä, hän sanoo.

Uusien tessien myötä kesälomakausi piteni toukokuun alusta syyskuun loppuun. Niinpä ensimmäisessä lomaryhmässä ollut Mikkonen ei tänä kesänä päässyt viemään lapsia yhteisille reissuille.

– Onneksi minulla oli tallella viisi lomapäivää. Se vähän helpotti ennen juhannusta, sai olla kesälläkin pois töistä sanoo Mikkonen.

Ensi vuonna hänen lomansa osunee kesäisempään aikaan. Mikkosen työpaikalla on puhuttu, että toukokuun lomaryhmästä ei tulisi hyppäystä syyskuuhun tai päinvastoin.

– Lomaryhmien kiertäminen on vielä keskustelutasolla. Pohjana keskustelussa on, että lomaryhmä joka lomailee tänä vuonna toukokuussa, hyppäisi yhden lomaryhmän yli eli seuraavana vuonna loma olisi heinäkuussa, kertoo pääluottamusmies Juha Kenttä.

Ei ennakkosuunnitelmia lomalla

Matti Sairanen vastaa puhelimeen elokuisena päivänä autossaan Lappeenrannan ja Helsingin välillä. Kesäloma lähestyy puoltaväliä. Tarkoitus on tehdä avovaimon kanssa 3–6 päivän reissu ilman tarkkoja ennakkosuunnitelmia.

– Ajamme tänään Naantaliin tuttavien luokse. Mahdollisesti menemme huomenna Vaasasta laivalla Ruotsin puolelle. Teemme, miltä tuntuu, Sairanen kertoo.

Uumajasta matka voi jatkua mihin suuntaan hyvänsä. Yöpymisen katsotaan joku hotelli tai mökki.

Sairanen ajatteli loman alkaessa, ettei suunnittele liikoja, vaan menee, minne nokka näyttää. Tähän saakka hän on tehnyt metsätöitä, vähän remonttia ja ihan vain ollut kaikessa rauhassa.

– Aamulla aina mietin, mitä tänään tekisi, ei sitä ihan laakereilla kuitenkaan viitsi levätä, hän sanoo.

Loma tulee aina tarpeeseen, mutta Sairanen ei tunnu odottaneen sitä aamukamman piikkejä katkoen. Syy on selvä.

– Kun meillä alkoi tämä 12-tuntinen työaikamuoto, aloin jaksamaan. Tämä on ylivoimaisesti paras, vaikka ottaisi huomioon päivätyöt ja kaikki. En vaihtaisi tätä mihinkään muuhun, hän sanoo.

Kaukopäässä työskentelevä Sairanen on ollut Stora Ensolla aiemmin toistakymmentä vuotta toimistotehtävissä. Vuonna 2005 hän rupesi paperimieheksi ja pitää työstään. Lyhyen kierron aikaan jaksaminen oli kuitenkin koetuksella ja hän rupesi jo kyselemään päivätöitä. Sitten 12-tuntinen pelasti tilanteen.

– Tämä on ihan huippujuttu. Aina puhutaan työssä jaksamisesta ja työhyvinvoinnista. Tällä ratkeaa paljon, ei siihen tarvita vippaskonsteja, Sairanen sanoo.

Kesäloman pidennys maistuu totta kai hyvältä. Sairanen mietiskelee, että entisellä systeemillä hänen kesälomansa alkaisi jo kääntyä loppusuoralle.

Aiemmin lomailleet työkaveritkin ovat kertoneet, että viisi viikkoa tuntuu tosissaan lomalta.

– Kyllä tämä on tarpeeseen. Kun ei tarvitse työasioita miettiä. pääsevät aivotkin lepäämään, ei pelkästään kroppa, Sairanen sanoo.

Teksti: Reima Kangas, Kuva: Nina Susi