Työ voi myös tukea hyvinvointia. Mika Böling mieltää hyvinvoinnin kokonaisuutena, johon vaikuttaa sekä työ että vapaa-aika.

Kuorimo

 

Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen raskaita. Koronapandemia on varjostanut elämää jo kahden vuoden ajan, ja nyt Ukrainan sota vaikuttaa mielialoihin.

Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimuksessa kävi ilmi, että työuupumus on hieman lisääntynyt ja työhyvinvointi heikentynyt viime vuoden toisella puoliskolla.

Työpaikan sosiaaliset kontaktit ovat valtavan tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Huomasin sen konkreettisesti, kun sairastin koronan.

Stora Enso Packagingilla Kristiinankaupungissa työskentelevä Mika Böling kokee oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa hyväksi. Myös työpaikalla on selvitty pandemiasta kuivin jaloin.

– Näen positiivisena sen, että tuottavassa työssä ei etätyö ole ollut mahdollista vaan meidän on pitänyt – tai olemme saaneet – mennä työpaikalle töihin.

Ukrainan sodassa Bölingista pahinta on se, että viattomat ihmiset kärsivät.

– Ensin korona pyyhkäisi maailman yli ja nyt tämä. Tuntuu, että joka paikassa on kuolemaa.

Poikkeusaikoina työhyvinvoinnin merkitys korostuu. Tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta korostaa, että laadukkaat työolot ulottuvat myös laajemmin muuhun hyvinvointiin elämässä. Työ voi vaalia mielenterveyttämme poikkeusaikoina.

Böling näkee hyvinvoinnin kokonaisuutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Jos kotona ja vapaalla menee hyvin, työkin sujuu – ja päinvastoin.

Bölingin mukaan heillä on aina ollut hyvä henki. Se näkyy esimerkiksi siinä, että työntekijät lupautuvat ylitöihin helposti.

– Johtaminen ja työolot ovat mielestäni kunnossa.

Vapaa-ajalla hän saa virtaa harrastamalla monipuolisesti liikuntaa. Myös lasten harrastukset pitävät liikkeessä.

Böling kuvailee työyhteisöään kuin yhdeksi isoksi perheeksi. Pienellä työpaikalla kaikki tuntevat toisensa. Työskentelykielinä ovat suomi, ruotsi ja myös englanti, sillä osa työntekijöistä on lähtöisin Filippiineiltä ja Irakista.

Bölingin työpisteellä liimakoneella huumori on yksi keino keventää tunnelmaa.

– Työpaikan sosiaaliset kontaktit ovat valtavan tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Huomasin sen konkreettisesti, kun sairastin koronan. Kaksi viikkoa kotona ja tuntui kuin seinät olisivat kaatuneet päälle.

Työn tarjoama taloudellinen turvakaan ei ole yhdentekevää hyvinvoinnille.

Kristiinankaupungin tehtaalla tehdään muutostöitä ja sinne siirretään koneita Lahdesta. Satsaukset luovat luottamusta tulevaan.

Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Jussi Partanen