Töniminen, tappelut ja kanan tuominen koneeseen ovat osa intialaista lentokokemusta. Naisen päälle virtsaaminen ylitti uutiskynnyksen.

Kolumni

 

Intiassa herätti alkuvuodesta valtavaa huomiota, kun Air Indian bisnesluokassa Delhistä New Yorkiin matkustanut mieshenkilö virtsasi humalapäissään vanhemman naismatkustajan päälle.

Siitä uutisoitiin melkein viikko ja kommentoitiin tiuhaan sosiaalisessa medias­­sa. Syyllinen nimettiin avoimesti ja hän sai potkut työskentelemästään jenkkipankista. Kohun saattelema tekijä painui maan alle ja puhui medialle ainoastaan juristinsa suulla.

Toki tapahtuma on iljettävä ja kuohuttava, mutta sen saama huomio tuntui kohtuuttomalta maassa, jossa lapsikauppa rehottaa avoimesti, naisia kuolee väkivaltaan päivittäin ja jossa kymmeniä ihmishenkiä vaatinut katastrofi sivutaan usein vain nopein otsikoin.

Miksi uutinen bisnesluokan pissijästä pysyi otsikoissa niinkin pitkään? Kohu valottaa Intian monimutkaista sosiaalista systeemiä hyvin. Pissijä oli nimeltään Shankar Mishra. Sukunimestä voi päätellä miehen kuuluvan ylimpään kastiin eli brahmiineihin. Bisneslippu viittaa myös miehen korkeaan yhteiskunnalliseen asemaan, sillä se maksaa enemmän kuin keskimääräinen duunarin vuosipalkka.

Suurin osa intialaisista ei ole ikinä matkustanut lentokoneella, joten käytöskoodit ovat usein matkustaessa hakusessa. Töniminen, jonkun muun paikalla istuminen, avoimet tappelut ja kaikenlaisen tavaran, kuten nyt vaikkapa kanan tuominen koneeseen, ovat osa intialaista lentokokemusta. Suuren yleisön mielestä on kuitenkin pöyristyttävää ajatella, että lentämään tottunut, kalliin lipun ostanut mies käyttäytyi huonosti.

Intialla on myös hankala suhde alkoholiin. Enemmistö intialaisista väittää, ettei juo alkoholia lainkaan, se kun koetaan turmioon vievänä kaikissa maan pääuskonnoissa. Silti ihmiset toki juovat ja päihtyvätkin, enemmistö tosin kodeissaan. Julkisesti humalassa hilluvaa paheksutaan avoimesti. Kuten nyt Mishraa.

Ehkä eniten paheksuntaa kuitenkin herätti se, että ylempää luokkaa edustava käyttäytyi näinkin huonosti. Yläluokkaisten kun odotetaan tuntevan etiketit ja osaavan olla esimerkkinä rahvaalle.

Kastittomat pissikööt minne haluavat.