Tero Jalonen tekee työnsä sen mukaan, että samalla laadulla ja nopeudella ei asiakas paperikasseja ulkomailta saa.

Laadusta tinkimättä

 

»Ammattikoulun sähköpuolen ja armeijan jälkeen päädyin UPM:n paperi­tehtaalle sähkötöihin lomatuuraajaksi. Se oli pätkätyötä, vakityötä ei irronnut millään. Sitten menin UPM:n vaneritehtaalle Viialaan oppisopimukselle. Pääsin vakitöihin, mutta sitä iloa kesti puolitoista vuotta, kunnes UPM päätti sulkea koko tehtaan. Cabassi haki kokeenhoitajaa, ja oli ottanut lopetettavalle vaneritehtaallekin yhteyttä. Haastattelun jälkeen sain työpaikan. Päätyivät minuun, koska harrastin silloin korukiven hiontaa ja reserviläisammuntaa. Työ vaatii tarkkaa silmää, ja tehtaalla ajateltiin, että tuossa on varmaankin mies, jolla sellaista on. Nyt olen ollut Cabassilla koneenhoitajana 17 vuotta.

Meillä valmistetaan eri kokoisia ja näköisiä paperikasseja lähinnä tapahtumille, liikkeille ja messuille. Meille tulee paperirullia, joilta paperi leikataan arkeiksi arkkikoneella. Arkeista tehdään valkoisia tai ruskeita kasseja. Omalla painokoneellamme teemme pienempien erien yksinkertaisempia painatuksia nopeasti, mutta isommat painatuserät ja neliväripainatukset teetämme yhteistyökumppaneilla. Painetut arkit laitetaan kassikoneen perään, ja se valmistaa valmiin tuotteen: taittelee, liimaa ja valmistaa sangat.

Meillä on kaksi suurempaa kassikonetta, ja minä olen toinen työntekijöistä, jotka niitä käyttävät. Joskus kassia päällystetään muovikalvollakin, jos asiakas niin haluaa. Narusangat tehdään käsityönä. Teen kaikkea muuta, paitsi painatuksia. Kaikkiaan meitä on täällä kolme miestä ja kaksi naista tuotannossa töissä.

Tärkeintä on lopputulos: näyttävä, ehjä ja toimiva kassi. Taitokset ja painojälki ovat kohdallaan, ja liimaukset pitävät. Kassin pitää olla kuin tiiliskivi: saumat ovat suoria, kulmat ovat teräviä eikä pyöreitä. Tämä on kuin lennokin tekemistä: Jos on huonosti taiteltu, eihän se lennä mihinkään. Paperissa kuidun suunta vaikuttaa taittumiseen. Ei pajunoksakaan taitu väärään suuntaan.

Kassin muodostumista joutuu joskus hakemaan, se riippuu monesta tekijästä. Jopa sää ja kosteusolosuhteet vaikuttavat, koska paperi on elävä materiaali. Tarkat silmät ovat tarpeen. Välillä millikin on liikaa ja puolen millin säätö auttaa. Itsellä tuli ikänäkö, ja silmälaseja joutuu laittelemaan nenälle ja pois, mutta siitäkin on selvitty. Meillä kaikki tarkkailevat laatua. Itsekin otan kassia välistä ja tarkistan, että laatu on hyvää.

Emme pysty kilpailemaan hinnalla ulkomaisen tuotannon kanssa, mutta meidän valttimme on laatu ja nopeus. Jos asiakkaalla on messut tai avajaiset, ja kasseja tarvittaisiin kuukauden päästä, niin ulkomailta se ei juuri onnistu. Hyvässä lykyssä kassit ovat meillä valmiina kahden viikon päästä tilauksesta. Pieni, täällä painettu erä voi olla vaikka jo huomenna tai ylihuomenna asiakkaalla. On vakiasiakkaita, jotka tilaavat pieniä eriä ja kuluttavat ne loppuun ennen seuraavaa tilausta. Vapaalla, kun katson paperikasseja, niin monesti näen heti niiden laadun. Ymmärrän kyllä, että joskus hinta voi olla tärkeämpi asia. Korona vei työsarkaa, koska tapahtumat, messut ja liikkeet olivat kiinni. Nyt on hommia taas ihan riittävästi.

Tämä on kiva, siisti sisätyö ja päivätyötä. Kesällä halli kuumenee ja on vähän paperipölyä, mutta olosuhteet ovat kuitenkin mukavat. Kun kone kulkee hyvin, se on rentoa meininkiä. Jos tuotanto takkuilee, joko materiaalista tai koneesta johtuen, se stressaa. Täällä kun ei voi ajatella, että seuraava vuoro hoitaa. Eikä meillä ole erillistä kunnossapitoa. Kone korjataan yleensä itse. Tosi harvoin on tarvittu ulkopuolista korjaajaa. Jos on peukalo keskellä kämmentä, niin tätä työtä ei kannata tehdä. Pitää myös osata hahmottaa, mistä vikaa lähdetään etsimään. Jos tarvitaan metallin työstämistä, tässä on korttelin päässä paikka, jossa tehdään tarvittavan muotoisia osia. Se on helpompaa kuin tilata varaosaa Japanista tai Kiinasta.

Kerran olin vierailulla eräällä kassitehtaalla Italiassa. Olin itsekin vasta aloittanut, mutta sen verran ymmärsin, kun katselin pakattavaa, valmista kassia, että herranen aika; meiltä ei tuollainen lähtisi asiakkaalle. Jälki oli rumaa jopa näytevarastossa. Täällä meillä on pyritty aina huomattavasti parempaan. Sillä tavalla asiakkaita saa pidettyä. Todellisen ammattilaisen erottaa työn jäljestä.»

Teksti Mari Schildt, kuva Reima Kangas