Tehoa ja pehmeyttä

Kuorimo

Metsä Tissue investoi Mäntässä pehmopapereiden tuotannon tehostamiseen.

Prosessinhoitaja Markku Lehtomäki ajaa Mäntän tehtaan leveintä pehmopaperikonetta, jolle on vastikään luvattu tehoa lisäävä investointi. Uusinnan jälkeen kone valmistaa entistä pehmeämpää ja lujempaa paperia merkittävästi pienemmällä energian määrällä.

– Olen oikein hyvällä mielellä. Onhan se harvinainen uutinen Suomessa, että paperikoneeseen investoidaan, toteaa Lehtomäki.

Lehtomäki on työskennellyt PK 10:llä vuodesta 2010, jolloin uusittiin koneen märkäpää. Kolme viime vuotta Lehtomäki on toiminut koneenhoitajana.

– Varsin hyvää pehmopaperia tällä tehdään jo nyt ja hienoa, jos tulevaisuudessa laadusta saadaan vielä parempaa.

Mäntän tehtaalla valmistuu vuorokaudessa noin 290 tonnia pehmopaperia, mikä vastaa kolmea miljoonaa rullaa wc-paperia. PK 10 on yksi tehtaan kolmesta pehmopaperikoneesta ja se käynnistyi vuonna 1968. Lehtomäki aloitti työt tehtaalla 10 vuotta myöhemmin.

– Tuleva investointi tarkoittaa omassa työssä lähinnä sitä, että laitteet muuttuvat ja tulee uutta opeteltavaa. Itsellä ei enää hirveän monta vuotta ole työelämää jäljellä, mutta investointi luo positiivista virettä ja uskoa tulevaisuuteen, että nuoremmillekin riittää täällä töitä, Lehtomäki pohtii.

Myös pääluottamusmies Timo Virtanen on tyytyväinen tulevaan investointiin, etenkin, kun sekä tuotantoa että sitä koskevia päätöksiä tehdään yhä koronapandemian ehdoilla.

– Saadaan koneelle vähän vauhtia enemmän ja kapasiteettia nostettua, Virtanen kiittää.

Virtasen mukaan koronakevään ilmiö, pehmopapereiden hamstraus, ei lopulta alkukuukausien kiireen jälkeen tuonutkaan isompaa lovea tuotantoon.

Investointi on osa Metsä Tissuen Tulevaisuuden pehmopaperitehdas -ohjelmaa. Tuotantokapasiteetin lisäksi parannetaan tehtaan energia- ja tuotantotehokkuutta. Energiankulutus laskee yhtiön mukaan noin 15 prosenttia tuotettua paperitonnia kohden. Tämä johtaa myös pienempiin hiilidioksidipäästöihin, kuten Metsä Tissuen kestävän kehityksen tavoitteet edellyttävät. Metsä Tissue on sitoutunut muuttamaan tehtaansa fossiilittomiksi vuoteen 2030 mennessä.

Investointi luo uskoa, että nuoremmillekin riittää täällä töitä.

Uusinnan toimittaa Valmet Oyj. Toimitukseen kuuluu myös pehmopaperikoneen ohjausjärjestelmä. Osapuolet eivät ole julkistaneet kauppasummaa.

Metsä Tissuen Mäntän tehtaalla valmistetaan eri tuotemerkkien pehmopapereita sekä voi- ja leivinpaperituotteita. Tehtaalla on kolme pehmopaperikonetta, yksi tiivispaperikone ja 11 pehmopaperin jalostuslinjaa. Henkilöstöä tehtaalla on yhteensä noin 400. Metsä Tissuella on tuotantoyksiköitä lisäksi kaikkiaan viidessä maassa ja niissä yhteensä noin 2500 työntekijää. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli miljardi euroa. Metsä Tissue on osa Metsä Groupia.

Suomessa käytetään pehmopapereita Euroopan maista toiseksi eniten eli 17,3 kiloa per henkilö vuodessa. Ruotsissa tuotetta kuluu 19,5 kiloa. Yhdysvalloissa pehmopaperin keskimääräinen kulutus on 25,5 kiloa per henkilö eli yli kaksinkertainen verrattuna eurooppalaisten 12,5 kiloon.

Teollisuuden investointien odotetaan kokonaisuutena kasvavan tänä vuonna selvästi, mutta metsäteollisuudessa investointien arvioidaan jäävän alle edellisvuosien tason, kertoo Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n investointitiedustelu. Metsäteollisuuden investointien arvoksi on arvioitu 630 miljoonaan euroa, kun se viime vuonna oli vajaat 770 miljoonaa euroa. EK:n tiedustelun mukaan metsäteollisuuden investoinneista noin puolet kohdistuu kapasiteetin korvaamiseen ja runsas viidennes kapasiteetin lisäämiseen.

Metsä Groupilta odotetaan alkuvuoden aikana päätöstä 1,5 miljardin euron arvoisen biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin. Tässä lehdessä sivulla 6 kerrotaan puolestaan Stora Enson investoinnista Imatran tehtaille. Sen arvo on 80 miljoonaa euroa.

Teksti Eeva Eloranta-Jokela
Kuva Mikko Vähäniitty