Tehdastyö on kaikkea muuta kuin tylsää, sanoo Havilla työskentelevä Tiia Kaarnattu
Työpaikalla
Kotkalaisen 33-vuotiaan Tiia Kaarnatun tie töihin Haville Imatralle on kulkenut monien sattumien ja vaiheiden kautta. 12 vuotta sitten te-toimistosta tuli kutsu työhaastatteluun. Sen myötä hänet palkattiin töihin Suomen Kertaan Kotkaan.
Vuonna 2018 Suomen Kerta sulki lautasliinatehtaan Kotkassa ja siirsi tuotannon Imatralle. Seuraavana vuonna yritys muutti nimensä Haviksi. Se oli paluu juurille, sillä kynttilöistään tunnetun Havin tarina alkoi Viipurissa vuonna 1829. Kynttilätehdas sijaitsee Riihimäellä, Imatralla valmistetaan paperisia kattaustuotteita sekä ruoanvalmistus- ja säilytyspakkauksia.
Kaarnatun työmatka Imatralle on 130 kilometriä. Hän ajaa sen kolmena päivänä viikossa; 12-tuntinen työvuoro helpottaa arkea huomattavasti ja Kaarnattu suhtautuu pitkään työmatkaan rauhallisesti.
Työssään hän viihtyy hyvin
– Voisi ajatella, että tehdastyö on yksitoikkoista, mutta meidän työmme on tosi vaihtelevaa ja monipuolista. Tylsää päivää ei ole, vaan työssä saa taipua huoltoihmisestä painajaksi ja pakkaajaksi.
Kaarnatun titteli on vanhempi painaja. Pääasiassa hän työskentelee esivalmistelussa ja koneella.
Havi on perheyritys, jossa tehtiin taannoin sukupolvenvaihdos. Kaarnattu kuvailee työilmapiiriä yleisesti ottaen hyväksi.
– Homma toimii. Asiaa auttaa se, että me työntekijät tunnemme toisemme hyvin. Sama porukka on ollut yhdessä jo yli kymmenen vuotta.
Alunperin Kaarnattu haaveili muotisuunnittelijan ammatista. Hän lähti peruskoulun jälkeen opiskelemaan vaatetusartesaaniksi.
– Opintojen aikana kirkastui kuitenkin, että 16-vuotiaan ammattihaave ei ollut kauhean realistinen. Ehkä minulla ei ollut myöskään riittävästi paloa ja intohimoa.
Hänellä on edelleen ompelukone, jolla hän lyhentää, kaventaa ja muokkaa omia ja kavereiden vaatteita. Opinnoista on ollut hyötyä myös nykyisessä työssä, jossa tarvitaan muun muassa värioppia.
Vapaa-ajalla Kaarnattu kokkaa ja joogaa.
– Harrastan yin-joogaa, johon kuuluu pitkiä venytyksiä ja hengitysharjoituksia. Se on valtavan hyvää palauttelua ja vastapainoa työlle. Pitkät venytykset laukaisevat myös töissä tulevia niska-, käsi- ja jalkajumeja.
Teksti: Tiina Suomalainen