Taito karttuu tekemällä

Kuorimo

– Töissä kiinnostavinta on uuden oppiminen, sanovat nuoret kesäsijaiset Arttu Tarkiainen ja Mikael Kytö.

Arttu Tarkiaisen, 19, kesään on kuulunut paljon uuden oppimista. Se onkin ollut Tarkiaisen mielestä parasta. Joutsenon Metsä Boardilla toista kesää työskentelevä Tarkiainen on linjalastauksen lisäksi työskennellyt paalaamossa. 

– Paalaamo on ihan eri maailma ja mielestäni paljon mielenkiintoisempi kuin trukinnuppi. Olen saanut opetella paljon uutta, kuten haittaohjelmien käyttöä ja vikojen selvittelyä. 

Opastusta Tarkiainen on saanut mielestään riittävästi.  

– Jos tulee joku haaste eteen, niin ensin yritän itse ratkaista sitä. Jos ei onnistu, pyydän apua. Pahempia ongelmia ei ole ollut, mutta tietenkään en voi osata kaikkea. Sitten opettelen ja loppujen lopuksi onnistun. 

Tarkiaisen työsopimus oli alun perin tehty elokuun loppuun asti, mutta sitä jatkettiin parilla viikolla. Hänellä on vielä toiveena, että työrupeama jatkuisi tammikuuhun asti, jolloin on vuorossa varusmiespalvelus. 

Ensikertalainen tykkää 

Uuden oppimista on ollut täynnä myös Mikael Kytön, 21, kesä. Kytö työskentelee ensimmäistä kesää paperitehtaalla – huoltoasentajana telahallissa Kotkamillsillä. 

– Olen tehnyt lähinnä telanvaihtoja ja huoltoja. Työ on hurjan mielenkiintoista. Parasta on, kun pääsee tekemään käsillään.  

Kytö aloitti kesätyöt jo huhtikuun lopussa, ja näillä näkymin hommat jatkuvat syyskuun ensimmäiselle viikolle asti.  

Sen verran mukavilta kesätyö ja työporukka ovat tuntuneet, että Kytö voisi ajatella työskentelevänsä paperitehtaalla jatkossa vakituisesti. Toista vuotta metallialaa ammattiopistossa opiskeleva Kytö valmistuu joulukuussa 2020.  

Kesätyönhaut aikaistuneet 

Kolme suurta palkkasi tänä kesänä kesäsijaisia suurin piirtein saman verran kuin aiempinakin vuosina. Metsä Group kertoi palkanneensa kaikkiaan noin 750 kesätyöntekijää, UPM työllisti vajaa 500 kesäsijaista paperi- ja sellutehtaille ja Stora Enso puolestaan kertoi rekrytoineensa yli tuhat kesätyöntekijää, joista valtaosa työskentelee erilaisissa suorittavissa tehtävissä.  

Kesätyönhaut ovat kaikilla aloilla vuosi vuodelta aikaistuneet. UPM:n ja Metsä Groupin kesätyönhaku ensi kesälle starttaa jo joulukuussa. Stora Enso kertoo aloittavansa rekrytoinnit tammi-helmikuussa. 

Teksti: Tiina Suomalainen
Kuva: Jukka Koskinen