Sunilan sellutehtaan työntekijät palasivat lomautusten jälkeen vuoroihinsa lokukuun alussa. Tehtaan tuotanto ei kuitenkaan enää käynnisty,

Kuorimo

 

Sunilan sellutehtaan portilla oli lokakuun alkupäivinä pitkästä aikaa liikettä, kun työntekijät palasivat lomautusten jälkeen vuoroihinsa. Tuotanto ei enää käynnisty, sillä Stora Enso ilmoitti syyskuun alussa sulkevansa tehtaan.

Selluntuotannon ja ligniinin erottamisen päättymisen mukana vähenee kaikkiaan 240 työpaikkaa. Suurin osa henkilöstöstä sai irtisanomisilmoituksen 22. syyskuuta. Toimintaansa jatkaa kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitos. Muualla tehdään tehtaan tyhjennys- ja turvallistamistöitä.

Tehdas on ollut pysähdyksissä toukokuusta lähtien ensin kesälomien ja sitten lomautusten ajan. Paperiliittolaisten pääluottamushenkilö Markku Krautsuk toivoo tilanteen selkeytyvän, kun työntekijät palaavat työpaikalle.

– Kun ihmiset ovat olleet hajallaan, ei olla päästy käymään kulissikeskusteluja ja hitsautumaan yhteen tässä vaikeassa tilanteessa. Toivottavasti tietojen jakaminen helpottuu, saadaan nopeammin ratkaisuja käytännön ongelmiin ja on helpompi hoitaa asioita, Krautsuk sanoo.

Kaikki henkilöstöryhmät ovat samassa veneessä, kun tehdas suljetaan. Muutosneuvottelut päättyivät elokuun lopussa. Muutosturvan yksityiskohtiin ja työllistämistoimiin on voitu tehokkaammin edetä vasta sen jälkeen, kun Stora Enso teki sulkemispäätöksen.

– Useimmilla on puolen vuoden irtisanomisaika ja sen ajan työvelvoite, jos järkevää tekemistä riittää. Muutama kymmenen jää tehtaan saattohoitoryhmään pitemmäksi aikaa.

Lukumääriä siitä, kuinka monella työntekijällä tulevaisuuden suunta on jo selvillä, Krautsuk ei vielä osaa sanoa.

– Uusi työpaikka voi löytyä Stora Enson muilta tehtaalta, jos on valmis muuttamaan pois Kotkan seudulta. Heinolaan ja Varkauteen ehkä herkemmin kuin Ouluun. Monilla on edessään vaikeita päätöksiä.

Sunilan lopettamispäätöksen yhteydessä Stora Enso kertoi uudelleenjärjestelyistä, jotka vähentävät henkilöstön määrää koko konsernin toimipaikoista noin 1150 henkilöllä.

Teksti ja kuva: Eeva Eloranta-Jokela