Sujuvasti takaisin töihin

Kuorimo

Paluu töihin sairauslomalta onnistuu, kun työterveyshuolto ottaa työntekijästä kopin.

Oli juuri satanut. Arttu Eerikäisen moottoripyörä lähti alta. Siinä rytäkässä hänen pohjeluunsa murtui. Kipsijalkainen Eerikäinen jäi runsaan kahden kuukauden sairauslomalle Imatran Eforalta.

Kun sairauspoissaolon loppuun oli aikaa muutama viikko, Eerikäinen, hänen esimiehensä ja työterveyshuollon lääkäri pitivät palaverin, jossa suunniteltiin Eerikäisen töihinpaluu. Se onnistui joustavasti kevennetyn työn avulla.
– Kyllä minä 9 pistettä antaisin sille, miten kaikki hoitui, Eerikäinen sanoo.

Aina töihinpaluu ei suju näin hienosti. Nykyisen sote-järjestelmän ongelma on, että työterveyshuollon ja julkisen terveydenhuollon välinen yhteistyö kangertaa. Seurauksena on turhia sairauspoissaoloja ja ennenaikaista eläköitymistä.
Tätä ongelmaa pyritään ratkomaan valtakunnallisella TYÖOTE-toimintamallilla.

– Tavoitteena on, että työterveyshuolto ottaa koordinointivastuun erikoissairaanhoidossa tai terveyskeskuksessa hoidetusta potilaasta. Kun tieto sairauslomalla olevasta tulee ajossa työterveyshuoltoon, voidaan siellä huolehtia jatko- ja tukitoimista, jotta työntekijä pääsee palaamaan  mahdollisimman pian työkykyisenä töihin, tiivistää ylilääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitokselta.
Toimintamalli on kehitetty Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ja se otetaan käyttöön kaikkialla Suomessa vuosien 2021 – 2023 aikana.

Toimintamalliin kuuluu myös e-lähete, joka nopeuttaa tiedonkulkua.
– Tavoitteena on, että sairaalan potilastietojärjestelmästä voidaan tehdä e-lähete työterveyshuollon tietojärjestelmään.
– Mahtava ajatus, jos kaikki menee niin kuin Strömsössä, toteaa Oulun Stora Enson työsuojeluvaltuutettu Matti Tikkala TYÖOTE-mallista kuullessaan. Varautuneisuuden ymmärtää, sillä ongelmaksi saattaa koitua työkykyä vastaavan työn löytyminen.
– Jos sellaista kevyttä kenttähommaa ei järjesty, sairauspoissaolo jatkuu, Tikkala huomauttaa.

Imatran Eforan työsuojeluvaltuutetun Jouni Longan mukaan korvaava työ heillä kyllä järjestyy. Parantamisen varaa on silti.
– Joskus asiat sujuvat hyvin ja joskus taas ei ihan niin hyvin. Jokin siinä työterveyshuollon ja julkisen puolen yhteydessä tökkii. Esimeriksi, kun itse olin liki kuukauden mittaisella sairauslomalla, ei kukaan ottanut minuun työterveyshuollosta yhteyttä.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Mikko Nikkinen