Stora Enso ilmoitti syyskuussa kahdesta yrityskaupasta: toisessa se ostaa pakkausvalmistajan ja toisessa myy yhden myynnissä olleista paperitehtaistaan.

Kuorimo

 

Stora Enso ostaa alankomaalaisen De Jong Packaging Groupin, joka on alueensa suurimpia aaltopahvipak­kaus­ten valmistajia. Yritysarvo on yli miljardi euroa.

Ostamalla yrityksen Stora Enso saa jalansijaa Alankomaiden, Belgian, Saksan ja Ison-Britannian markkinoille. Yritysostolla yhtiön Packaging Solutions -divisioonan aaltopahvipakkauskapasiteetti nousee yli kaksinkertaiseksi 2 000 miljoonaan neliömetriin, kun lasketaan mukaan De Jongin laajentumishankkeet.

Jos Stora Enson päättää muuntaa Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen tehtaan toisen paperilinjan aaltopahvin pintakartongin valmistukseen, yrityskauppa tuo lisää synergiaetuja. Stora Ensolla on meneillään myös Oulun tehtaalla laskelmat paperikoneen muuntamisesta kartonginvalmistukseen.

De Jong-kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2023 alussa, jos viranomaiset sen hyväksyvät.

Vuonna 1996 perustettu De Jong Packaging Group on erikoistunut pääasiassa tuoretuotteiden, verkkokaupan ja teollisuuden aaltopahvipakkauksiin. Yrityksellä on 17 toimipaikkaa Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Yhtiö työllistää noin 1 300 henkilöä.

Maxaulle löytyi ostaja

Stora Enso on tehnyt sopimuksen yhtiön Saksassa sijaitsevan Maxaun paperitehtaan ja siihen liittyvän omaisuuden myymisestä. Ostaja on Schwarz-konserniin kuuluva Schwarz Produktion. Schwarz on yksi maailman johtavista päivittäistavarayhtiöistä. Kaupan yritysarvo on noin 210 miljoonaa euroa ja sen organisaatioon kuuluu 440 työntekijää.

Myös Maxaun myynti on tarkoitus saada päätökseen viimeistään vuoden 2023 alussa kilpailuviranomaisten hyväksynnän jälkeen. Schwarz aikoo jatkaa paperintuotantoa Maxaussa.

Stora Enson viisi paperitehdasta Paper divisioonassa työllistävät noin 2 300 henkilöä. Paperitehtaista neljä on ollut myynnissä viime keväästä lähtien. Yhtiö jatkaa Nymöllan, Hylten ja Anjalan myyntiprosessia.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, kuva: Stora Enso