Stora Enso aikoo sulkea Anjalan paperitehtaalta toisen paperikoneen. Yhtiön kiire etsiä pysyvää ratkaisua ihmetyttää pääluottamusmies Jari Punakiveä.

Kuorimo

 

Ilmassa on paljon asioita, jotka mietityttävät henkilöstöä, kun tehtaalla alkoivat huhtikuussa muutosneuvottelut paperikoneen mahdollisesta sulkemisesta. Huolissaan on myös Anjalan paperitehtaan kuorimonhoitaja Jussi Tapola.

– Jos tulevaisuudessa on yksi konelinja vähemmän, mitä jäljelle jäävälle tehdään? Jos siinä ryhdytään purkutoimiin ja toinen linja laitetaan uudelleen myyntiin, pienempänä yksikkönä myynti on entistä vaikeampaa, pohtii Tapola.

– Tilanne eskaloituu viimeistään silloin, kun Oulun uusi kartonkikonelinja vuonna 2025 käynnistyy. Näin ainakin itse ajattelen.

Muutosneuvottelut koskevat Anjalankosken tehdasintegraatin koko henkilöstöä. Jos suunnitelma toteutuu, Stora Enso sulkisi paperikoneen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä ja vähentäisi arviolta 110 henkilöä.

Pääluottamusmies Jari Punakivi ei yllättynyt niinkään suunnitelmasta, vaan kiireestä, jolla tehtaalle etsitään pysyvää ratkaisua.

– Ei jätetty aikaa katsoa lomautusten ajan tilannetta. Olimme neuvotelleet lomautuksista vuoden loppuun saakka, Punakivi perustelee.

Stora Enso perustelee linjan lopetusta paperin heikolla kysynnällä ja korkeilla tuotantokustannuksilla. Stora Enso on myynyt vuoden sisällä kolme neljästä myynnissä olleesta tehtaastaan. Yhtiö veti Anjalan pois myynnistä alkuvuodesta.

Paperiliiton tietojen mukaan Stora Ensolle teki Anjalan tehtaasta tarjouksen varteenotettava ostajaehdokas.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa toinen paperikonelinja suljetaan ja sen mukana iso määrä ihmisiä uhkaa jäädä työtä vaille, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Vanhala näkee sulkemissuunnitelman taustalla Venäjän hyökkäyssodan Ukrai­nassa ja siitä johtuvan puuntuonnin tyrehtymisen Venäjältä.

– Puupula ja puuraaka-aineen korkea hinta vaikuttavat koko maan metsäteollisuuden toimintaan, Vanhala summaa.

Anjalan paperitehdas kuuluu samaan Anjalankosken tehdaskokonaisuuteen Inkeroisten kartonkitehtaan kanssa.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela, kuva: Reima Kangas