Sopimisen tasapaino

Toimitukselta

Kun itsellä on taskussa yhtä ja toisella taskussa jotain, mitä toinen haluaisi, alkaa kaupankäynti. Kyseessä voi olla työpanos, palvelu tai jotain käsinkosketeltavaa. Reilua on ottaa kädet taskusta, tarjota sitä, mitä on ja arvostaa täydestä mitasta sitä, mitä toinen on saamassa.
Yksinkertaistettuna näin käydään kauppaa myös työehtosopimuksen sisällöstä ja sen mukana työrauhasta. Nyt on työrauha paperiliittolaisille työpaikoille palautettu ja työehtosopimukset pian myös lopuille paperinjalostuksen työpaikoille hyväksytty.
On aika selvää, että sopimista kannattaa tehdä porukassa: siinä on voimaa, vipuvoimaa ja solidaarisuutta niin, ettei ketään jätetä yksin. Jos joku epäili, että paperiliittolaisen yhteisön voima on vuosien varrella rapissut, hän sai UPM:n pitkän lakon aikana nenilleen. Yhteisön voima tuntui neuvottelupöydissä saakka: kyljelleen keikahtaneesta sopimusasetelmasta edettiin lopputulokseen, joka sovittelun läpi hierrettynä kaihertaa hieman kumpaakin osapuolta, mutta tarjoaa myös syyn lipaista huulilta sen maistuvan kerman.