»Ruotsissa Suomea kohtaan on herännyt kiinnostus, mikä näkyy muuallakin kuin mediassa.»

Kolumni

 

Oikeastaan muutos alkoi koronan myötä. Ennen sitä Suomi nousi aika harvoin Ruotsissa uutisotsikoihin. Kun korona riehui villinä, iski paniikki kasvomaskien loppumisesta Ruotsin sairaanhoidossa. Sitten huomattiin, että Suomessa maskeja vielä oli. Ruotsalaiset kohottivat kulmakarvojaan hieman yllättyneinä ja käänsivät kasvomaskittomat päänsä itään päin. Suomessa riitti edelleen suojavarusteita – kiitos varmuusvarastojen. Ruotsissa niistä oli pitkälti luovuttu 1990-luvulta lähtien.

Kun koronakriisi vihdoin helpotti, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Suomen ajatukset sodasta ja Suomen tietämys Venäjästä alkoivat kiinnostaa. Olihan Suomella rajanaapurina pitkä kokemus suhteesta Venäjään. Sitten Suomi otti ohjat Nato-jäsenyyden hakemisessa ja otti Ruotsia kädestä kiinni. Ruotsi seurasi mukana. Presidentti Sauli Niinistöä haastateltiin usein. Yhdessä kolumnissa häntä kutsuttiin jopa Finn-Yodaksi. Suomi oli harva se päivä uutisotsikoissa.

Toisin sanoen: Suomi on viime vuosina näkynyt ja kuulunut paljon enemmän verrattuna aikaisempiin vuosiin, kun olen Ruotsissa asunut.

Kun aloitin toimittajan työt, opin että vakiokysymysten, kuten kuka, miten, miksi ja milloin, lisäksi pitää esittää vielä yksi kysymys: entä Ruotsissa? Suomalaisilla on peruskäsitys ja perustiedot Ruotsista. Samaa ei ole voinut sanoa ruotsalaisten Suomi-tietämyksestä. Ehkä on ollut niin, että pikkuveljellä Suomella on ollut vertailukohde isoveljessä Ruotsissa.

Suomea kohtaan on selvästi herännyt uudenlainen kiinnostus, mikä näkyy muuallakin kuin mediassa. Talvella olin ravintolassa syömässä ruotsalaisten kollegoiden kanssa. En muista aihetta, mutta muistan sen, että ensimmäisen kerran minulta kysyttiin: mitä Suomessa tästä ajatellaan?

Ruotsin radion ehdottomasti suosituimpia ohjelmia on Kesäpuhujat, jossa henkilö itse saa valita mistä puhuu ja mitä musiikkia soitetaan. Tämän kauden päätösjakson puhuja on Sauli Niinistö.

Vähän niin kuin siskoksilla on tapana käydä, vanhempana suhde tulee tasavertaisemmaksi. Isosisko tai isoveli huomaa, että nuorempi voi olla ihan kiinnostava.