Pysy liikkeessä
Kuorimo
Liikunnan terveyshyötyjä voi saada myös harrastamatta liikuntaa.
Palokalustonhoitaja Tapio Hakala liikkuu työssään paljon. Hän pyrkii myös tietoisesti käyttämään kaikki liikkumistilaisuudet hyväkseen.
– Työhöni kuuluu paljon kävelyä. Askelmittarin mukaan askelia kertyy päivässä 10 000 ja ylikin. Vältän hissiä ja kuljen portaita. Kaikki alle 20 kilon nostot pyrin tekemään käsin, Tampereen Tako Boardilla työskentelevä Hakala luettelee.
Aiemmin Hakala kävi säännöllisesti kuntosalilla, mutta nyt neljän pienen lapsen isällä ei ole salitreeniin aikaa.
– Iltaisin käyn koiran kanssa lenkillä, ja se on siinä. Työ on sen verran fyysisesti raskasta, että olen pysynyt hyvässä kunnossa. Kroppa sen kertoo, ja illalla uni maittaa.
HAKALA ON malliesimerkki siitä, että liikunnan terveyshyödyt voi saada harrastamatta liikuntaa.
– Elimistö tekee liikkuessa samoja asioita, olipa sitten jumpassa tai kävelisi työpaikalla, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari vertaa.
Tätä liikkumaan kannustavaa ajatusta tuodaan esiin myös tuoreissa liikkumissuosituksissa. Kova ydin on ennallaan: reipasta liikuntaa pitäisi olla viikoittain 2,5 tuntia, rasittavaa liikuntaa 1,15 tuntia ja lihaskuntoharjoitusta vähintään kahdesti.
Mutta lisäksi korostetaan, että myös kevyt liikunta – kuten kävely bussipysäkille – tuottaa terveyshyötyjä. Armollisemmasta lähestymistavasta on hyötyä erityisesti niille, jotka eivät pidä itseään liikunnallisina.
– Nyt lasketaan jokainen minuutti, jonka ihminen liikkuu. Aiemmin viikoittainen liikuntamäärä koottiin vähintään 10 minuutin mittaisista liikuntakerroista.
Lihaksetkin voivat saada treeniä myös muualla kuin salilla. Töissä – kuten Hakalan tapauksessa – tai vaikka hiihtoladulla. Sama suoritus voi olla yhtä aikaa kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelua.
ISTUMISEN HAITALLISUUS korostuu uusissa suosituksissa. Istumista pitäisi tauottaa, sillä jatkuva istuminen aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Tämä kannattaa muistaa valvomoissa.
– Ainakin pari kertaa tunnissa pitäisi nousta tuolilta. Syke, verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat jo siitä, kun kiertää tuolinsa ympäri. Vielä parempi on, jos kävelee paikasta toiseen. Ja kaikista paras on, jos tekee jotain jumppaliikkeitä kuten jalkakyykkyjä, Vasankari vinkkaa.
Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Marjaana Malkamäki